Последни

Дядо Неофит: Смъртта вече няма власт над нас

Игра на Богове -Възходът на падението

Пасхалното богослужение от патриаршеската катедрала “Александър Невски” в София по случай Възкресение Христово беше предстоятелствано от врачанския митрополит Григорий, предаде БНТ.

Той, според решението на Светия Синод и благословението на Негово Свейтешество като представител на Българската патриаршия, беше начело на българската делегация до Йерусалим за приемане на частица от Благодатния огън. Вчера отъвят беше измолен от йерусалимския патриарх в храма на гроба Господен и бе пренесен в България.

Точно в полунощ митрополит Григорий трикратно поздрави с “Христос воскресе!” вярващите, дошли пред храма “Св. Александър Невски”, които му отговориха с “Воистину воскресе!”. Прозвучаха евангелието и тропарът за Възкресение, съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата “Св. Александър Невски”.

След това митрополит Григорий прочете Пасхалното послание към българския народ от патриарх Неофит, в което Негово Светейшество отправи благослов към вярващите за Възкресение Христово.

Митрополит Григорий прочете посланието за празника от името на патриарх Неофит:

“Нека с живота и делата си всеки ден свидетелствуваме за великата Божия милост към човека – за разрушаването на делата на мрака и за тържеството на живота. Защото в богочовешката личност на нашия Спасител смъртта биде погълната с победа и вече няма власт над нас, които сме получили осиновение и сме вече божии приятели.”

Проверка по рама

Благодатният огън беше посрещнат от Негово Светейшество българския патриарх Неофит по-рано вчера след идването на българската делегация и раздаването на всички представители от всички епархии на БПЦ.

Диета без глад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button