18.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024

Д-р Аспарух Илиев: Трябват няколко месеца за възстановяване след COVID-19

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Това не е обикновен вирус, за който ни трябват седмица, две за възстановяване. Трябват няколко месеца, за да се възстанови човек. Проблемът е, че не знаем колко време е нужно за изследване на дълготрайните последици.“ Това заяви д-р Аспарух Илиев .
Най-големият проблем при повторното заразяване е въпросът дали става дума за мутация на вируса. Не познаваме още съвсем точно дали става въпрос за трайни носители, т.е. хора, които никога не са се освободили от вируса, посочи той пред „Нова телевизия“.

Той поясни, че все още ще наблюдаваме мутации на коронавируса. Според него ваксините намаляват тежестта на заболяването дори да става въпрос за мутант. Относно АстраЗенека и възможността за възрастово ограничение на ваксината той увери, че ваксината е сигурна и безопасна за хора до и под 65 години.

По темата за различните щамове д-р Илиев заяви: „Съществена разлика в симптомите няма. Има разлика в степента, в която е възможно да заразите някой или да се заразите.“. Той съобщи, че смъртността при британския щам е по-висока.

Той беше категоричен: „Този вирус предизвиква промени в много съдове на тялото, не знаем какви са дълготрайните ефекти. В момента виждаме само върха на айсберга, след години преболедувалите могат да имат и други проблеми.“.

Д-р Илиев успокои като каза, че ваксините, които се използват са сигурни: „Моето мнение, че ваксините мРНК ще бъдат предпочитани от по-възрастни хора. Лятото ще има насищане на пазара на ваксини и ще можем да подберем най-добрите от тях.“

Проверка по рама

Относно руските ваксини той каза: „Моята информация е за една много добра ефективност, по-добра от тази на АстраЗенека. Аз лично бих се спрял на мРНК ваксините. Страхувам се, че работата на колегите от Русия се използва за геополитически цели. Според мен обаче тя трудно може да произведе големи количества.“

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ