9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Д-р Таня Андреева: Загуби се много ценно време, повиши се недоверието във ваксините

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Епидемиолозите казаха, че се очаква тази зараза да се развива на пикове и спадове. Всички мерки, които се въведоха бяха, за да се запазят болниците. В малките населени места в много от общинските болници не се прави нищо те да се развиват.

Това заяви бившият здравен министър д-р Таня Андреева в предаването „Лице в лице“ по bTV, цитирана от Епицентър.бг.

Това беше идеята по време на моя мандат да има мрежа от големи болници, т.нар. малки пироговчета. Радвам се, че сега министър Ангелов се връща към нея. Може би, ако беше реализирана по-рано сега нямаше да срещаме такива затруднения, посочи тя.

„Маските са една от мерките, която спира вируса от това свободно да се разпространява. Те обаче не могат да ни спасят от вируса. По отношение на ваксините, нещата са по-обезпокоителни. Допуснаха се няколко сериозни пропуски и те са свързани с това, че хората не бяха добре информирани. Правителството трябваше да стартира една кампания за ваксинацията. Трябваше на достъпен език да бъде качена информация. Загуби се много ценно време, освен това се настаниха скептиците и се повиши недоверието“, обясни Таня Андреева.

Няма стройна организация и амбиция хората, които искат да бъдат ваксинирани, да го направят. Най-добрият период за ваксинация е т.нар. локдаун, подчерта д-р Андреева.

Проверка по рама

Всяка мярка, която се въвежда по отношение на децата, трябва да бъде обмислена. Има деца, които целодневно са в училище, най-малкото това не е комфортно, добре е маските да се сменят, маските затруднява и дишането, което прави децата сънливи, посочи специалистът.

„Всеки родител има своите резерви по отношение на тестването за COVID-19. Провеждането на антигенен тест освен да покаже моментната картина, не прави нищо друго. Не виждам как чисто оперативно тези изследвания ще се провеждат. Учените съветват тези тестове да се направят при симптоми. Това няма да доведе до нищо значимо“, посочи още д-р Андреева.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ