22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Единственият начин да вдъхновим децата да се хранят здравословно е чрез личния пример

ПРОЧЕТИ СЪЩО

“Единственият начин да вдъхновим децата да се хранят здравословно, е чрез личния пример. Не да се фокусираме върху определени храни, които възприемаме като здравословни, а да насочим вниманието си върху едно пълноценно семейно меню, в което да преобладават пълноценните храни”, казва нутриционистът Яна Данаилова.

Детското стомахче е малко и може да поеме много малко храна, чиито калории обаче следва да обезпечат един буен растеж. “Ние, като родители, нямаме право да даваме празни калории на децата си, т.е. храни, които изобилстват на калории, но са с ниска хранителна стойност – десерти, безалкохолни напитки, сокчета и др.”, казва тя.

Децата не се раждат с желание да се хранят с пържени картофи или да хапват сладкиши, вафли и други, това е нещо, което им се дава и те харесват. Съответно забраната на тези храни, води до повишен интерес към тях.

За да се спре приемът на подобни вредни храни, е важно не да се обяснява на детето, че не може да ги консумира, защото е малко, а цялото семейство да не ги консумира, защото са вредни.

В същото време е важно здравословната храна да се приготвя така, че да е вкусна. Децата, а и възрастните, се хранят с “очите”, т.е. детското блюдо трябва да бъде цветно и да предизвиква интерес. На по-големите деца, може да се възложи да се включват в изготвянето на седмичното меню или дори да участват в приготвянето на храната. 

Проверка по рама

Още съвети чуйте от разговора на Петя Калнакова и Мартен Роберто в звуковия файл.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ