16.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Емблематична за света сграда на 90 години (СНИМКИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Емпайър Стейт Билдинг е в задължителната програма на гостите на Ню Йорк. Преди пандемията са го посещавали по четири милиона души годишно. От площадката на 86-ия етаж при хубаво време се разкрива гледка към пет от американските щати. Небостъргачът е открит тържествено на 1 май 1931-а година – в пика на Голямата депресия.

В края на 20-те години на миналия век строителните магнати се надпреварват кой ще построи най-високата сграда в Ню Йорк. Основната конкуренция е между двете перли в стил ар деко – Емпайър Стейт Билдинг и Крайслер Билдинг. Когато Уолтър Крайслер научава, че Емпайър Стейт Билдинг ще е висок 304,8 метра, решава да постави връх на своята сграда. Емпайър Стейт Билдинг пък се сдобива с антена.

На 17-и март 1930-а година започва строежът на първата сграда в света, която ще има 102 етажа. Заради стоманената му конструкция, навремето Емпайър Стейт Билдинг е смятан за инженерно чудо. Строителите издигали всяка седмица по четири етажа и половина. Сградата е завършена за 14 месеца.

До 1932-а година всеки посетител плаща по 10 цента, за да може с телескоп да види Ню Йорк от птичи поглед. Днес билетът за наблюдателната площадка на 86-ия етаж е 34 евро за възрастни. Посещение на 102-ия етаж излиза към 62 евро.

Със своята височина от 443 метра (с антената) Емпайър Стейт Билдинг е най-високият небостъргач в света до 1972-а година, когато е завършен Световният търговски център. Днес това е деветата най-висока сграда в САЩ и 49-ата в света. Проектираният от Уилям Ф. Ламб небостъргач продължава да се смята за една от перлите на архитектурата.

Като един от символите на Ню Йорк, Емпайър Стейт Билдинг често се превръща в снимачна площадка за култови американски филми. В „Безсъници в Сиатъл“ водеща е любовта. Най-известната „роля“ на сградата обаче е в „Кинг Конг“ от1933-а година. На върха на Емпайър Стейт Билдинг гигантската маймуна намира смъртта си.

Проверка по рама

От 1976-а година насам върхът на Емпайър Стейт Билдинг свети в различни цветове при важни поводи. На 19 януари 2021-а сградата се оцвети в кървавочервено в памет на жертвите на коронавирусната пандемия.

От 1978-а година в популярната сграда се провежда състезание по изкачване. С асансьор посетителите могат да достигнат 86-ия етаж за минута. Участниците в надпреварата обаче трябва да изкачат пеша всички 1576 стъпала. Рекордьор е австралиецът Пол Крейк, който успява да преодолее стълбите за 9 минути и 33 секунди.

Времето оставя своя отпечатък и върху Емпайър Стейт Билдинг. Сградата е ремонтирана за половин милиард долара. След фоайето, през 2019-а са санирани и изложбените зали, както и наблюдателната площадка. Днес посетителите на Емпайър Стейт Билдинг могат да се наследят на небостъргача в пълния му автентичен блясък – както през 1931-а година.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ