10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024

Ескалация на насилието в Афганистан

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Генерал Скот Милър, командващ американските сили в Афганистан, предупреди в събота, че би било „грешка“ да се атакуват американски войски на фона на повишено напрежение в страната поради крайния срок за изтегляне на чуждестранните войници от 1 май.

„Връщането към насилието би било безсмислено и трагично. Но не се заблуждавайте, ние разполагаме с военни средства, за да реагираме насилствено на всякакъв вид атаки срещу коалицията и с военни средства за подкрепа на афганистанските сили за сигурност. Това би било грешка“, каза генерал Милър.

Няколко страни членки на НАТО са разположили допълнителни сили или ги държат в готовност за осигуряване на напускането на военните. Причината е, че има опасения, че талибаните могат да атакуват военните части по време на изтеглянето на международните сили.

След близо 20 години САЩ и НАТО официално започнаха изтеглянето на последните си войски от Афганистан, обобщи ДПА.

Администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп се съгласи да изтегли американските войски от Афганистан до 1 май 2021 г. в споразумение с талибаните. Настоящият президент Джо Байдън обаче обяви миналия месец, че силите ще останат в страната до 11 септември.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ