14.4 C
София
петък, февруари 23, 2024

ЕС все още не е сигурен дали да наложи нови санкции заради Навални

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Все още няма яснота дали ЕС е готов да наложи допълнителни санкции срещу руски представители. Това заяви високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност, предаде БТА.

Той поясни, че на заседанието на Съвета на ЕС по външни работи следващата седмица ще бъдат обсъдени различни възможности. По неговите думи може да се очаква, ако има съгласие за налагане на санкции, те да бъдат по новото европейско законодателство срещу посегателствата над човешките права по света. Дипломатът отбеляза, че засега е внесено само едно предложение от няколко държави от ЕС за възможни санкции.

Според него все още няма решение дали върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел ще се възползва от правото сам да предложи санкции, както заяви по-рано пред Европейския парламент. Засега не може да се каже какво ще бъде решението, основната цел е да се обсъдят поуките от посещението на Борел в Москва, заяви той. По неговите думи изводът от пътуването на Борел е, че Москва търси конфронтация с ЕС и че продължава да разпространява дезинформация. Според него не е сигурно, че този път Москва ще успее да вбие клин между държавите от ЕС, след като руският външен министър Сергей Лавров изрази готовност да работи само с отделни страни от Общността.

Санкциите целят промяна в поведението на руските власти, които нарушават правата на гражданите. Не разглеждаме възможността за налагане на санкции срещу руски олигарси, защото всяко подобно действие трябва да почива на ясни доказателства за съучастието им в нарушенията, поясни дипломатът. Той отбеляза, че досега срещу Русия са били наложени санкции на ЕС заради Крим, Украйна и отравянето с оръжие за масово поразяване на Алексей Навални. По неговите думи санкции по новото европейско законодателство за човешките права досега не са въвеждани, затова трябва да бъдат внимателно обмислени и все още не се знае дали може да се постигне необходимото единодушие за тяхното приемане. Той поясни, че някои европейски държави предлагат санкциите срещу Русия да бъдат само в отделни области. Дипломатът отбеляза, че бъдещето на отношенията с Русия е в дневния ред на насроченото за следващата седмица заседание на Европейския съвет.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ