18.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Ето къде Татяна Лолова се е заразила с COVID-19

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Сбогом, Слънце…“, „Угасна Светлината“, „ От днес сцените ще са малко по-пусти, по-тъжни и по-вглъбени без нея!“, „От сега на света ще има по-малко смях, доброта и талант“. С тези емоционални думи стотици творци изразиха скръбта си от смъртта на царицата на смеха – Татяна Лолова. Легендарната актриса почина на 22 март вечерта в „Пирогов“ след усложнения, породени от коварния коронавирус. Вестта за кончината ѝ бе абсолютен шок за гилдията, тъй като малцина знаеха, че тя се е заразила.

87-годишната достолепна дама прихваща заразата в края на февруари по време на многобройните си срещи с хора и посещения в театри и заведения. Най-близките ѝ са убедени, че тя се е заразила в Операта, където се появява в края на февруари на разпределението на ролите за мюзикъла „Баща ми, бояджията”. Впоследствие се оказва, че двама от танцьорите и един от хористите са били заразени. Самата Лолова признава пред приятели, че още на следващия ден се чувства неразположена. Тя обаче до последно не вярва, че е пипнала Ковид-19 и дни наред не взима мерки, въпреки че кашля и има лека температура.

Лолова, която имаше своите хронични заболявания, се колебаела дали да се ваксинира и изчаквала, макар че получила предложение от директора на Сатиричния театър Калин Сърменов да се имунизира заедно с трупата. Актьорите от Сатирата бяха сред първите, които се ваксинираха. Вечно усмихнатата Татяна вярвала, че вирусът ще я пощади и насред пандемията се съгласила да ходи и на репетиции в Софийска опера. Тя бе на път да осъществи мечтата си и да пее в Операта. Директорът и режисьор акад. Пламен Карталов откликнал на огромното желание на голямата Лолова да блесне на сцената на Софийската опера и ѝ предложил роля в мюзикъла „Баща ми бояджията“, който той поставя по емблематичната кинокласика, в която участват Коста Цонев, Невена Коканова, Славчо Пеев, Ицхак Финци, Георги Парцалев, Джоко Росич. Уви, царицата на театъра не успя да осъществи детската си мечта.

87-годишната кино и театрална звезда постъпва за лечение в „Пирогов“ на 6 март 2021 г. с Ковид-19. Докторите успяват да овладеят бързо коронавирусната ѝ инфекция, няколко дни по-късно PCR тестът ѝ е вече отрицателен, но възникват усложнения със стари хронични болести. ВИП пациентката е със силно увредени дихателна система и кръвоносни съдове и я местят в друга клиника. Уви, там състоянието ѝ не се подобрява от медикаментозната терапия и минути след 21 часа на 22 март великата актриса предава Богу дух. Трагичната вест обаче бе съобщена ден по-късно.

Татяна не се чувства никак добре по време на престоя си в болницата. Лекарите се виждат в чудо от нея, тъй като тя непрекъснато говори по телефона с приятели. Отказва да си слага и маска. Дни преди да се влоши дори планира да избяга от „Пирогов” и звъни на свои приятели, за да я измъкнат. За това свидетелства и Георги Тошев, който беше сред най-близките ѝ хора.

Проверка по рама

Лолова почти цял живот страдаше от здравословни проблеми. На всеки три месеца тя ходеше при джипито си, за да ѝ изписва рецепти за лекарства. „Основната ми мъка са бъбреците – така е, откакто съм 17-годишна. Като тийнейджърка за първи път отидох с една много притеснена физиономия в болница и то със смъртоносна диагноза. След като ми направиха изследвания, се оказа, че имам камъни в отделителната система. Винаги съм ги имала. В театъра бяхме няколко души с тази диагноза. Когато бях зле, се обаждах в Сатирата по телефона, че няма да мога да отида да играя. Тогава идваше зам.-директорът Благой Хаджиянков с лекар. Но не защото не ми вярваше, че съм зле. Водеше доктор, който да ме вдигне да изиграя представлението, тъй като салонът беше претъпкан. На много от нас, актьорите с болни бъбреци, ни биеха инжекции, за да излизаме пред публиката”, сподели Таня приживе в интервю за сп. „Биограф”.

Тя беше и непоправима хипохондричка, спомнят си нейни познати. Гениалната артистка все се притеснявала, че е болна от нещо, от каквото де факто не страдала. Страхувала се и да не пипне някоя зараза на улицата, затова най-редовно увивала лицето си с шалове и отбягвала почитателите си. Втълпила си била, че от целувките и прегръдките на феновете може да хване я жълтеница, я грип. Дори се шегувала, че ще наеме бодигард, за да я брани от народната любов. Веднъж Лолова отишла да си купува лекарство в кварталната аптека и някаква солидно простудена жена без да иска ѝ кихнала в лицето. След това цял месец Таня живяла с мисълта, че е заразена. Проклинала се, задето на младини не послушала баща си и не станала докторица, та да се лекува сама.

Въпреки хроничните си болести, дори прехвърлила 80-те Татяна Лолова изглеждаше отлично за годините си. Комшиите ѝ си обясняваха завидния ѝ външен вид с редовната консумация на плодове и зеленчуци. Актрисата често можеше да бъде забелязана да се разхожда из кв. „Гео Милев” с торбичка, пълна със зарзават. Всяка пролет наблягаше на зелената салата, краставичките и пресния лук. Купуваше си само екопродукти, за които бе сигурна, че не са пълни с нитрати.

В петък от 11 часа в Сатирата беше прощаването с великата комедиантка под наслов „Цвете за Таня“. Там поставен неин портрет и всеки, който иска, сложи китка или написа нещо в специалната книга за спомени.

„Погребението ще е в тесен семеен кръг заради епидемиологичната ситуация”, сподели директорът на театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ