Последни

Захариева: ГЕРБ излиза от успешен мандат, сега ще видим истинските намерения на Радев

Игра на Богове -Възходът на падението

ГЕРБ излиза от успешен мандат въпреки кризата с коронавируса. Показали сме, че можем да управляваме държавата в кризата. Това коментира вицепремиерът Екатерина Захариева пред bTV.

Тя разкри, че разговори с нея да бъде министър-председател не са водени.

Официалните разговори с партиите ще започнат след свикване на парламента. Няма как най-голямата политическа сила с 24 спечелени района, с много по-голяма разлика, да не опита да направи правителство, каза тя. Според Захариева числата говорели най-добре за резултата.

Според нея президентът Румен Радев е трябвало вече да каже кога ще свика първото заседание на 45-тото Народно събрание, след като е било ясно, че днес ще бъдат обнародвани решенията на ЦИК за изборите. Захариева смята, че сега ще се види какви са и намеренията на държавния глава и колко силно той иска служебен кабинет.

Изчакайте още малко. Когато дойде момента ще се предложи и състав, и премиер. Всякакви опции са на масата. Ясно беше, че всеки момент се чака да се обнародва решението на ЦИК, за да каже президента кога ще свика парламента, но той така и не го направи. Беше редно да каже, решението е ясно от снощи, категорична бе тя.

Проверка по рама

Всички партии излизаха с лозунга “не на ГЕРБ”, но сега изборите свършиха и дойде време да кажат “за” какво са и за какво ще работят, каза тя.
Захариева се съгласи и със социалиста Янаки Стоилов, който по-рано каза в студиото на bTV, че е важно как президентът Румен Радев ще започне консултациите си с партиите за нов кабинет – ако не обсъдел вариантите за правителство с всяка една от партиите лично, то щял да покаже, че ги тласка към служебен кабинет.

Според нея най-силен бил държавният глава в криза, но това не било феномен. Трябвало обаче да се научим на коалиционна култура. В чужбина имало правителства създадени от по 7-8 партии.

Преди да влязат в парламента някои от тях започнаха да се цепят и да се гонят. Много ясно се вижда, че омразата не е градивно чувство, категорична бе Захариева.
Тя смята, че ГЕРБ може да покаже “политически знак” и “да даде” няколко депутати на втората сила – Има такъв народ, за да състави правителство.
Тя даде да се разбере, че тук не става въпрос просто да се разберат ГЕРБ и ИТН за референдума. Захариева напомни, че съставянето на коалиции не е някакъв феномен.

Вицепремиерът смята, че БСП се сриват и не могат да са градивна опозиция.

магазин за авточасти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button