33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

Захариева: Лъжа е, че оспорваме македонската идентичност

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Твърденията, че България оспорва македонската идентичност, са лъжа. Постоянните обидни изказвания и лъжите спрямо българската позиция и българския народ може да доведат до негативна промяна в отношението на българите.

Такава позиция изрази българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю пред известния македонски публицист Насер Селмани от изданието zoom.mk, разпространено и пред много албаноезични медии в региона.

„Не е вярно, че оспорваме македонската идентичност. Това е лъжа. Много пъти сме го казвали, вашите политици го знаят. По-лесно се представя и пред македонското общество, и през европейските политици това, че ние оспорваме вашата идентичност. Въпросът дали оспорваме идентичността е решен с акта на признаване на независимостта на РС Македония от България като първа страна.“ – подчерта Захариева, цитирана от БГНЕС.

Тя добави, че България държи македонските политици да спазват ангажиментите, които са поели, и по-конкретно Договора за добросъседство и приятелство, подписан от двете страни през август 2017 г.

„Много държим да престане насаждането на омраза към България и българите, поколение след поколение. Не е нормално в ХХI век това да се случва и да се печелят избори с единствена програма, омраза и отричане на някоя съседна държава. Това не се случва в България и много се радвам, че е така.“ – посочи външният министър.

Проверка по рама

Същевременно тя заяви, че сега между двете страни има диалог, за разлика от предходни периоди, като например управлението на Груевски, когато не е имало никакви срещи.

„Имаме проблеми, имаме твърде остра публична риторика, непремерен изказ, от които аз се опитвам да не съм част. Премиерът също. Моят призив е да не си говорим през медиите, ние сме в постоянен контакт, имаме си телефоните. Винаги може да се чуем, винаги може да се видим.“ – посочи Захариева.

Според нея решението на проблема между двете страни е във връщането към Договора за приятелство и добросъседство и неговото изпълняване. Но това връщане, подчерта тя, трябва да бъде доброжелателно.

„Забелязахме постепенно отстъпление от ангажиментите по Договора веднага след като РС Македония стана наш съюзник в НАТО. Не ни се иска да мислим, че договорите се подписват само, за да каже България „да“ и след това спират да се изпълняват.“ – отбеляза Захариева.

Тя подчерта, че Договорът не се изчерпва само с работата на Смесената историческа комисия. „Но когато едностранно се спира работата на Комисията с аргумент, че има избори, ние не можем да приемем това. Не може да се спира работата на професионална историческа комисия, която има ясен мандат от Договора.“ – каза още Екатерина Захариева.

Та е категорична, че трябва да намерим начин как да кажем истината на поколенията, да спрем да ги заблуждаваме и да намерим начин да гледаме напред в бъдещето. „Не бива да пропускаме още години. Вярвам, че това ще стане с добра воля.“ – увери Захариева.

Магазин за Акумулатори

Фактът, че темата за разширяването на Европейския съюз остава приоритет 2 години и половина след българското председателство, говори, че сме си свършили работата много добре, аргументира се външният министър.

„Когато представяхме приоритетите на председателството, ни посъветваха да не засягаме разширяването, защото то не е много популярна тема. Въпреки това ние го превърнахме в наш приоритет.“ – напомни тя.

Захариева подчерта, че европейският коридор №8 е много важен и че е абсурдно през XXI век да няма жп връзка между двете страни.

„Тя е важна преди всичко за хората и бизнеса. РС Македония изгуби 130 млн. евро от миналия програмен период. Още предишния еврокомисар предупреждаваше, че няма проектна готовност, че периодът изтича и парите ще бъдат загубени.“ – припомни Захариева.

Външният ни министър посочи, че има много сигнали от български компании, че пред тях се създават пречки да развиват своя бизнес в РС Македония.

Тя отбеляза, че отношенията с албанците в региона са прекрасни.

„Критично важно е и РС Македония, и Албания да вървят в една посока. Винаги сме подкрепяли европейската перспектива на Албания. Винаги сме се отзовавали да помогнем. Отношенията между България и Албания са такива каквито трябва да бъдат между съседи. Винаги сме си помагали в трудни моменти и така ще продължим.“ – заяви Захариева.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ