12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Захариева: Ще дарим ваксини на Северна Македония в най-скоро време

ПРОЧЕТИ СЪЩО

“Българите в чужбина ще могат да подават заявления за смяна на документи по електронен път. Това е изключително важно предвид големите разстояния и пандемията. Това обяви в предаването „Лице в лице“ по bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

“За хората са видими административните реформи, които направихме. Заварихме такова положение, че никъде не можеше да се плаща по електронен път, плащаше се с таксова марка. Вече имаме ПОС терминали, започнахме да мислим как да електронизираме услугите и в чужбина. Изменихме закона заедно с МВР и тествахме системата преди да я пуснем официално днес на обяд. Засега системата работи добре, има вече хора, подали заявления за документи за самоличност, оставили сме и телефон за връзка при проблеми“, поясни външният ни министър.

Захариева уточни, че заявлението се подава по електронен път, но новият документ трябва да се получи лично, за бъде върнат старият. Ако пък заявлението бъде подадено лично и бъде върнат старият документ, готовият документ може да бъде получен по пощата.

“Българите в чужбина ще гласуват като в България – в условията на епидемия. Във Великобритания например мерките са силно рестриктивни, сега има изискване за два PCR теста при влизане в страната, които се заплащат предварително. Получихме разрешение за максималния брой секции във Великобритания – 35, като условието е да се спазват въведените в страната мерки. Това важи за всички страни, от които сме получили разрешение. Поискали сме повече секции в Германия – 40 секции в 35 града, но все още не сме получили окончателно разрешение. Получаването на разрешителните се движи добре. От Франция все още нямаме разрешение, нямаме и от Гърция, но не мисля, че там ще имаме проблем. За САЩ имаме разрешение за 35 секции. Няма как в САЩ да бъдат толкова много секциите, както са в България, но най-много секции в САЩ са разкрити през управлението на ГЕРБ“, заяви още министър Екатерина Захариева.

“Правим всичко възможно, но е много важно българските общности в чужбина да бъдат активни и да се съгласят да бъдат членове на секционните избирателни комисии, защото командироването на хора от България е доста сложно в условията на пандемия“, коментира тя.

Проверка по рама

“Аз лично съм привърженик на електронното дистанционно гласуване, но при условие, че бъде гарантирана сигурността на вота. Има доста опасения за хакерски атаки, за свободата на вота – някой да не ви накара насила да гласувате. Когато има достатъчно сигурна система, със сигурност това е част от бъдещето“, смята един от вицепремиерите в правителството.

По думите ѝ в момента Шенген не е тема в Европейския съюз. Тя обаче увери, че влизането на България в Шенгенското пространство остава приоритет.

“Иска ми се да се върнем в границите на нормалността в отношенията ни със Северна Македония и правим всичко възможно за това. Ще дарим ваксини на Северна Македония в най-скоро време, чакат се доставки от трите одобрени от Европейския съюз производители. Не сме се отметнали. България ще предостави ваксини, когато има достатъчно количество и за българските граждани“, обясни Екатерина Захариева.

“Смятам, че ако намалим емоцията, престанем да подаваме противоречиви сигнали през медиите, има начин да намерим съгласие. Обречени сме, длъжни сме да го направим, каза още тя по темата „България-Северна Македония“.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ