26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Защитата на Тръмп ще изложи аргументите си в процеса по импийчмънт

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Защитата на бившия американски президент Доналд Тръмп ще изложи своите аргументи в процеса по импийчънт срещу него. Тръмп е обвиняван в подбуждане на метеж с цел спиране официалното приемане на резултатите от изборите, спечелени от Джо Байдън. Обвинителите настояват, че бившият държавен глава умишлено е подстрекавал симпатизантите си.

Демократите посочват, че бившият президент е виновен за подбуждането на щурма на Капитолия на 6-и януари, при който загинаха петима. Обвинителите заявиха, че Тръмп представлява опасност и трябва да му бъде забранено да заемa държавен пост.

След два дни, през които бяха показани нови клипове от атаката, обвинителите поискаха сенаторите да гласуват за осъждане. Доводите на демократите – речта на Тръмп преди щурма е била част от внимателно обмислена стратегия с много конкретна цел – да не се допусне приемането на изборите, спечелени от Байдън. Обвинителите също така попитаха защо тогавашният държавен глава не е изпратил бързо силите на реда да спре нападението.

Защитата на днес се очаква да застане зад аргумента, че на бившия президент не може да се търси отговорност, защото първо, той не е призовал конкретно за насилие и второ, защото бивш президент не може да бъде съден от Сената.

Президентът Байдън коментира процеса като заяви, че представеното видео може да промени мнението на някои.

Проверка по рама

Поне 17 републиканци трябва да гласуват, за да се стигне до осъждане на Тръмп, но засега няма индикации това да се случи.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ