19.8 C
София
събота, май 18, 2024

Защо в Израел изхвърлят ваксина

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Огромна палатка е разпъната в центъра на Тел Авив от началото на годината. Допреди няколко седмици пред нея имаше голям наплив. Но този следобед пред палатката рядко се събират повече от десет човека. Израел си е поставил за цел да ваксинира по 200 000 души на ден. Към момента обаче тази цел се изпълнява само наполовина. Немалко от ваксинационните центрове стоят празни. Съобщава се дори, че на места изхвърлят дози от ваксините в края на деня, защото не са употребени в срок.

„Това не е ваксинация, това е проучване“

“Ние, лекарите, сме запознати с данните. И затова знаем колко ефективна е ваксинацията. Почти не се налага да приемаме пациенти, които са получили и двете дози от ваксината”, казва инфекционистката Яел Паран. Добрата новина е, че почти всички по-възрастни израелци са избрали да се ваксинират. Лошата: колкото по-млада е възрастовата група, толкова повече намалява готовността за имунизация. А вече всички граждани на Израел над 16-годишна възраст мога да се ваксинират.

Според изследване на телевизионния канал KAN, около една трета от израелците са скептично настроени. Най-резервирани към ваксините се оказват точно онези групи от населението, сред които болестта се разпространява най-силно. Процентът на ваксинираните сред ултраортодоксалните евреи и израелците от арабски произход е значително по-нисък от средните стойности. Но дори млади и прогресивни представители на обществото като Тамила Назаров имат резерви към ваксините. „Страхувам се да се ваксинирам“, казва Назаров. „Това не е ваксинация, това е проучване. Никой не знае какви са дългосрочните странични ефекти.“

Тамила Назаров членува в групи във Фейсбук, които събират противници на ваксините. В тях се разпространяват и неистини. Има и призиви към хората да си записват час за ваксинация, а след това да не се явяват, за да се изхвърлят приготвените за тях дози. Противниците на ваксините се обявяват и срещу „зелените паспорти“, които израелското правителство се готви да въведе. Който е получил и двете дози от ваксината, няколко дни по-късно вече ще може да отиде на ресторант. Някои общини дори планират да освободят ваксинираните от определени данъци.

Проверка по рама

„Все повече тежки случаи и при младите хора“

Инфекционистката Яел Паран подкрепя подобни мерки. Тя се надява, че чрез тях най-после ще се повиши готовността на младите да се ваксинират. “Аз съм против принудата. Изследвания показват, че тя обикновено не води до по-висок процент ваксинирани. Привилегиите за ваксинираните обаче не са санкции. Още повече, че са налице данни, които ги оправдават. Например, че при ваксинираните има по-малък шанс да заразят останалите”, казва Паран и добавя: “Младите са прави, че при тях има по-малка вероятност да изкарат тежко COVID-19. Но вече виждаме все повече тежки случаи и при тях”. И наистина: възрастта на пациентите в интензивните отделения намалява. Те са на 40-50 години, понякога и по-млади, казва Паран. Според нея обещанието на правителството за завръщане към нормалния живот още през март едва ли ще може да бъде изпълнено.

Автор: Бенямин Хамер (АРД)

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ