26.8 C
София
сряда, юни 19, 2024

За и против тестването на учениците за Covid-19

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„През последните месеци директори и учители също призоваваха в училище да се върнат децата, където има по- малък брой класове, но никой не ги чуваше, но се радвам, че тези деца се върнаха в клас“, каза в „Преди всички“ Антонина Кенова от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система по повод връщането на учениците след 5 клас присъствено в малки училища с по една паралелка от клас.

Във връзка с темата за тестването на децата с антигенни тестове в училище Кенова заяви, че тя е категорично против тези проверки за статуса на децата, защото никой не е дал информация на родителите за начина на провеждане на това тестване – как ще се вземат, кой ще ги взема, за колко време ще протиче процеса.

„В Австрия също се вземат тестове два пъти седмично, но се твърди, че там не се ползва точно този метод, с дълбока проба в носоглътката. Това за мене не е добре за моето дете.Според мен е по-добре да се тестват и проследяват учителите. Защото те са по-малък брой, организацията ще стане по-лесно, още повече, че веднъж вече ги тестваха.“ Това каза още Кенова.

„Аз като родител на две деца бях леко изненадан като получих запитването дали желая да се вземат тестове на децата ми, а имаше и срок за отговор, като в моето семейство единият отговори с да, другият с не“, коментира темата и Даниел Киряков, пиар експерт от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

„Дори може да питаме децата дали искат да бъдат тествани“, посочи още Киряков.

На въпрос дали има комуникационна грешка по темата с тестването на учениците Кирияков посочи, че независомо, че в тези институции има комуникационни експерти, в случая се касае не за еднократна грешка, а за дефицит, няма добра комуникация и координация между училищата и министерствата.

Проверка по рама

Иванка Петрова

По думите му решението ресторантите да отворят от първи март ще създаде проблем, защото това е действие на публичната власт, което не е подкрепено със солидни аргуменити:

„Това ще доведе до серия от спекулации. Още повече че, тази година има два избора, има проблеми с избирателната система, не се знае точно как ще се гласува, ние изпадаме в ситуация да се чудим какъв е този ход – предизоборен или нещо друго?“ Това коменитира още Киряков. 

По думите на Киряков няма как да няма документ, в който ясно е разписано кой е собственик на шахтата, където загина нелепо 16 годишно момче вчера в столицата.

„Абсурдно е да не може да се докаже кой е виновен за този трагичен случай.“ Това посочи още Киряков.

Още по темата в звуковите файлове.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ