България

Зимният сезон е закрит, скиори и сноубордисти са извън пистите

Зимният сезон официално беше закрит преди месец и съоръженията в ски зоните не работят, но в планината все още има много сняг и хората продължават да карат ски и сноуборд в извънпистовите зони. Това повишава значително риска от инциденти. 

Втори месец спасители не успяват да открият тялото на изчезналия сноубордист в района над ски зона “Картала” над Благоевград, а преди два дни в Пирин стана тежък инцидент с икономиста и запален планинар  Владимир Каролев. Това отново постави на дневен ред нерешените въпроси със здравната инфраструктура в планините, въздушната спешна помощ и дефицита на мобилни комуникации в алпийските зони. 

Георги Икономов, бивш кмет на Банско и приятел на Владимир Каролев, с който са правили много преходи и спускания, коментира пред БНР, че не допуска да е имало подценяване на опасността от Каролев, защото той е бил много опитен сноубордист и планинар.

“Този спорт, който ние наричаме пантене, е много трудоемък. Трябва да ходиш 3 или 4 часа и да изкачваш сериозни денивелации, да се спускаш и пак да катериш. Колкото е приятно, толкова е и натоварващо. Не винаги можеш да намериш компания за това. … Тук седи въпросът как да се обезопаси зоната за пантенето, защото хората все повече ще излизат извън пистите, търсейки нови преживявания”, обясни той.

По думите на Икономов трябва да се помисли за покритие на мобилните оператори в зоните, където сега то липсва.

Той подчерта, че държавата и БЧК трябва да се заемат сериозно с това, защото тенденцията е планината да привлича повече хора и да стават повече инциденти.

Проверка по рама

Разговора на Кети Тренчева с Георги Икономов в предаването “12+3” можете да чуете от звуковия файл. Магазин за Акумулатори

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button