8.7 C
София
петък, март 29, 2024

Ивайло Мирчев за ФАКТИ: Бизнесът усеща, че Борисов си отива и е много по-склонен да говори

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Надявам се, че след постъпване на всички сигнали в Прокуратурата, тя ще бъде доста по-адекватна и няма да се налага Народното събрание да прави специална комисия, която в някаква степен да изземва функциите ѝ“.

Това каза в интервю за ФАКТИ Ивайло Мирчев, народен представител от „Демократична България“ в 45-тото Народно събрание.

Мирчев обяви още, че предстои от „Демократична България“ да внесат към Прокуратурата сигнали за злоупотреба. „Подготвили сме сигнали, които тепърва също ще подаваме“, каза той.

Свързахме се с Ивайло Мирчев, за да говорим за заседанията на Врeмeннaта кoмиcия пo прoвeркa зa уcтaнoвявaнe нa злoупoтрeби в управлението прeз пocлeднитe 10 гoдини, която 45-тия Парламент създаде, за изводите, които можем да вадим от казаното в Комисията и за това, което е редно да последва.

Целия разговор четете в следващите редове:

– Г-н Мирчев, на заседанието на Комисията по ревизия в петък зададохте на г-н Иван Ангелов (б.р. собственик на фирма Градус) един много логичен въпрос – как така Борисов гарантира за нещо, в което не е експерт. Става дума за ветеринарна медицина. Вие какво мислите по въпроса, защо го прави?

Проверка по рама

– Очевидно става дума за лобиране от страна на г-н Борисов за конкретни фирми. В случая термина не е и съвсем лобиране, това не е обикновеното представяне на български фирми в чужбина. Тук по-скоро става дума, както и г-н Ангелов каза, когато те имат проблеми с някакъв ветеринарен сертификат, г-н Борисов да лобира пред чужди страни, за да може този ветеринарен сертификат в крайна сметка да бъде заверен, да бъде премахнато това ограничение. Всичко това е страхотен конфликт на интереси, тъй като г-н Борисов няма право, като премиер, на подобно вмешателство. Според нас темата трябва да бъде изяснена и от самия премиер, и от шефа на „Градус“.

За нас това е много сериозна тема. За съжаление се направи опит да бъде неглижирана, да не се говори по нея. Това е неправилно и очакваме развитие в следващите дни. Ние също ще повдигаме този въпрос.

– Говорейки за повдигане на въпроса и в бъдеще, смятате ли, че тази Комисия трябва да продължи да работи и в 46-тото Народно събрание? От „Демократична България“ бихте ли поискали свикването на такава комисия?

– Това е тема, която все още не сме обсъждали, но при всички положения трябва да продължи, независимо дали ще бъде през комисия в НС, или в работата на отговорните институции. Например Прокуратурата трябва да работи. В момента ние сме свидетели на това как Прокуратурата фактически покрива откровени сигнали срещу управлението на Бойко Борисов. Това е причината за съществуването на тази Комисия. Ако Прокуратурата си вършеше работата, нямаше да има нужда от тази Комисия в НС.

В тази връзка, аз се надявам, че след постъпване на всички сигнали в Прокуратурата, тя ще бъде доста по-адекватна и няма да не се налага Народното събрание да прави специална комисия, която в някаква степен да изземва функциите на Прокуратурата.

– Очаквате ли от Прокуратурата в сегашния си вид да успее да извърши проверка?

Магазин за Акумулатори

– Искрени съмнения имам, че това е възможно. В крайна сметка обаче това е ролята, която демокрацията и обществото са отредили на Прокуратурата. В тази връзка мисля, че тя е длъжна да влезе във функциите си. Каквото зависи от нас, ще го направим. Подготвили сме сигнали, които тепърва ще подаваме, както сме правили досега. За съжаление досега Прокуратурата не е обръщала внимание на това, което ние сме изпращали като сигнали.

– Тези сигнали ще бъдат с неизвестно до момента съдържание ли?

– Като принцип на случване, съдържанието е известно. В него влизат „Автомагистрали“ – като особен пример, санирането. Като информация сигналите ще бъдат по-скоро нови, но като принцип на злоупотреби няма нищо ново. Това са познати неща от последните години, просто различни български граждани решават да ги изпратят до нас, тъй като са се отказали да работят с Прокуратурата.

– В контекста на отказа на тези хора да работят с Прокуратурата, Вие преди малко също казахте, че имате съмнения в проверката, която ще бъде извършена, смятате ли, че тези разкрития, които се изнасят в Комисията ще подсилят усещането, че в България е необходима съдебна реформа, за да има осъдителни присъди по високите етажи?

– Мисля, че българското общество вече няма никакви съмнения за нуждата от съдебна реформа. Това беше тема допреди 2-3 години. От 2019 насам, и особено в последната една година, хората осъзнаха какъв е проблемът на българската демокрация – липсата на справедливост, липсата на нормална съдебна система, в която човек наистина да знае, че има справедливост, бизнесът да знае, че когато има определен проблем, той ще бъде решен адекватно от тази съдебна система, а няма да бъде опраскан, както сме свикнали да виждаме.

Социологията също показва, че хората са осъзнали, че това е огромният проблем. Очаквам също и огромна подкрепа на изборите за „Демократична България“ като коалицията, която според мен най-ясно артикулира проблема с най-ясни идеи. Неслучайно в момента, в който влязохме в Народното събрание, първото, което направихме, бяха стъпките към реформиране на съдебната система – не защото това е наша фикция, а защото когато оправим съдебната система, ще се оправи и всичко в страната. Няма как да има благоденстваща държава без нормално работеща съдебна система.

– Говорим за комисии, а от ДБ предложихте да се състави и комисия за „Росенец“, което обаче беше отхвърлено. Защо се случи това според Вас?

– Причината е, че не получихме достатъчно подкрепа и нямаше достатъчно време. Надявам се, че в следващото Народно събрание тази комисия ще намери своето съществуване. Не толкова защото тя е свързана конкретно с нас и не защото в случая на „Росенец“ ние с Христо Иванов имаме някакъв личен интерес. Тази комисия не е насочена към това. Целта ѝ е да се разгледа много добре самият модел на функциониране на страната. „Росенец“ – нефтобазата и имотите на г-н Доган, е един умален модел на съществуването на държавата, когато всички институции по всякакъв начин не работят, а са в услуга на един определен човек. В национален план досега това беше Бойко Борисов. В случая на „Росенец“ става дума за Ахмед Доган. На 11 юли 2020 година и полицията, и жандармерията не се подчиняваха нито на кмета, нито на началниците си, а на волята на г-н Доган относно това какво и как трябва да се случи.

– А как бихте коментирали поведението на представителите на ГЕРБ по време на заседанията на Комисията по ревизия?

– Поведението им е абсолютно обяснимо от гледна точка на това, че те водят битка на живот и смърт. Те правеха всичко възможно да няма изслушване, да пречат на изслушванията, да пречат да се задават въпроси. Накъсваха дневния ред със серия от процедурни предложения, прекъсваха постоянно, включвайки се на микрофона. Изглеждаше изключително грозно и против всякакви правила на парламентаризма. От тази гледна точка мисля, че това, което се случи там, не е точно недъг на този парламент. По-скоро ние за първи път от 12 години виждаме какво е страната наистина да има парламент, а не парламентът да е подчинен на един човек и депутатите в него да са като оператори на пулт, които натискат копче и се съгласяват с волята на Бойко Борисов. Да, беше грозно. Да, това, което се случи в Комисията. не е приемливо и не отговаря на парламентарните стандарти, които всички ние сме длъжни да следваме. От друга страна, това е нов живот за българската парламентарна република. В следващия парламент наистина очаквам и по-качествени депутати, и повече качествени юристи, и ако има подобна комисия, всичко, случващо се в нея, да бъде доста по-адекватно.

– Отвъд самото поведение на ГЕРБ и изводите, които можем да вадим, какво можем да отличим като извод от изслушванията на г-н Илчовски и г-н Ангелов?

– Нещата, които всички ние слушаме от години, но досега имаше една омерта и те не се коментираха. Самите бизнесмени, хората с бизнес, които в случая са най-пострадали от подобни схеми, те предпочитаха да мълчат и да не влизат в комуникация по тази тема. Причината за мълчанието беше заплахата от това, което ще се случи с техните бизнеси. Очевидно хватката е отслабена, очевидно те вече усещат, че Борисов си отива и поради тази причина са много по-склонни да говорят. Досега това не се случваше. Надявам се, че все повече хора ще установят, че могат да говорят и да го правят публично. В наше лице те със сигурност могат да видят хора, които са готови да помогнат. Важно е България максимално бързо да забрави модела на управление на Бойко Борисов и да започне да се възстановява като една модерна демокрация. Надявам се наистина този процес да стартира максимално бързо.

– Казвате да стартира – според Вас процесът започнал ли е вече или тепърва предстои?

– Не, намираме се в един преходен момент, в който дори самото падане на Борисов е сравнително илюзорно, тъй като ГЕРБ може да бъде рестартирана. Тя има достатъчно ресурси от всякакъв тип. Нашата задача е, показвайки на обществото какво всъщност е ГЕРБ и опитвайки се обществото чрез своите механизми да вземе мерки в посока установяване на истината, ние да попречим този мафиотски модел да успее да се реанимира. Надявам се да успеем да направим това.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ