13.8 C
София
вторник, октомври 3, 2023

Изобилието от мартенички в Плевен е внушително

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Маргарита Стоилова и Габриела Георгиева (от ляво на дясно)Ако посетите Плевен и се разходите пеш, ще попаднете в красивия свят на мартениците. Търговци и производители предлагат хиляди видове от началото на месец февруари. Сред тях са и изработените от ръцете на майстори в тази област, защото от години са на пазара. Измислят нови модели и техники, за да са доволни и клиентите.

И тази година изобилието от мартенички е внушително, но все пак, изработените от Габриела Георгиева са различни. Прави ги от 16 години и постоянно твори нови модели. Около 300 килограма прежда е използвала тази година.

Целогодишно правим от края на сезона, от началото на март до началото на новия сезон до 1- ви февруари – семеен бизнес. Цялото семейство се занимаваме. Майка ми измисля моделите, аз правя гривничките, тя прави големите, сестра ми и съпругът ми ги опаковат. Баща ми слага закопчалка на гривничките, които са със закопчалка“. 
Семейството на Габриела Георгиева продава на няколко места мартеници в Червен бряг и в Плевен.

Проверка по рама

„Конкуренцията е голяма, всяка година стават все повече продавачите, но има и търсене, всички са доволни накрая“.
Маргарита Стоилова твори съвсем различни мартенички. Използва техника плъстене, прави и бродирани мартеници, пано мартеница:

Всички модели аз ги създавам, аз ги правя, рисувам и след това ги изработвам“.

 
Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ