Свят

Искат уволнение на чешки министър заради изказване за взривовете във Върбетице

Збинек Станюра – заместник-председател на Гражданската демократическа партия на Чехия, призова премиерът да уволни министъра на правосъдието Мария Бенешова заради изказването ѝ за взрива във Върбетице. Това съобщава БГНЕС, като припомня, че в интервю за електронното издание novinky.cz на 29 април правосъдният министър на Чехия заяви, че съществуват и други версии относно причините за инцидента в складовете за боеприпаси във Върбетице през 2014 г.

Бенишова разказа, че е присъствала на заседание на правителството, когато е обсъждан инцидентът:

„Мнението ми е много сходно с това на президента (Милош Земан – бел. ред.), след като ни предоставиха отчета на Службата за информация и сигурност (BIS)”, каза министърът, според която има и други възможни версии за инцидента във военните складове, за който Чехия обвинява руски служби и предприе действия по дипломатически път, като изгони 18 служители на руското посолство. Земан преди това каза, че има две възможни причини за взривовете  – небрежност на служителите или действия на чужди спецслужби.

Според Станюра изказването на Бенешова показва, че в правителството има разкол и не всички членове на кабинета имат доверие на министър-председателя.

Това поставя под съмнение решенията по ключови въпроси на външната политика, които се отнасят до сигурността на чешките граждани, затова министърът „безспорно трябва да бъде уволнена“, цитира думите му „České noviny“.

По-рано стана известно, че премиерът Андрей Бабиш е извикал Бенешова на разговор, за да обсъдят нейното изказване.

Проверка по рама

Първият вицепремиер Ян Хамачек подчерта, че не трябва да се бърза с правителствените промени в навечерието на изборите, които ще се проведат след пет месеца.

По-рано беше съобщено, че в телефонен разговор с Бабиш американският държавен секретар Блинкън е заявил подкрепа за Чехия и действията ѝ по казуса за възможна руска връзка с взривовете във военните складове във Върбетице, довели до дипломатическа криза между Прага и Москва.

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button