12.8 C
София
петък, април 19, 2024

Италия избегна кризата, Драги състави правителство

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Бившият шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се съгласи да оглави новото италианско правителство, съобщи АП. Държавният глава Серджо Матарела възложи на Марио Драги на 3 февруари да сформира кабинет след оставката на Джузепе Конте.

„Президентът Серджо Матарела се срещна с професор Марио Драги, който даде окончателното си съгласие да оглави правителството, чийто състав той представи на държавния глава“, информира пресслужбата на президента.

Това беше предшествано от поредица от консултации с политически партии. Единствената парламентарно представена партия, която не подкрепи Драги, е крайнодясната партия Италиански братя на Джорджа Мелони.

Редица министри от предишния кабинет на подалия оставка Джузепе Конте запазиха постовете си в новото правителство на Марио Драги.

Новият кабинет е от 23 души, от които девет министри без портфейл.

Проверка по рама

„Министърът на външните работи е Луиджи Ди Майо, министърът на вътрешните работи е Лучана Ламоргезе, а министърът на здравеопазването е Роберто Сперанца“, обяви Драги. Освен това Дарио Франческини ще остане министър на културата, чиито функции ще бъдат леко променени. Лоренцо Герини запази поста министър на отбраната.

Министерството на правосъдието е оглавено от Марта Картабия, бивш председател на Конституционния съд, първата жена начело на тази висша инстанция на правосъдието. Даниеле Франко е назначен за министър на икономиката, а Джанфранко Джорджети, най-близкият сътрудник на ръководителя на лидера на партията Лига Матео Салвини, е назначен за министър на икономическото развитие.

Трима видни членове на партия „Напред Италия“ Силвио Берлускони, Ренато Брунета (по въпросите на държавната служба), Мария Стела Гелмини (по общи въпроси и автономни въпроси) и Мара Карфаня (по въпросите на юга и териториалната интеграция) влязоха в новия кабинет с постове без портфолио. Всички те вече имат опит в предишни правителства.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ