14.5 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Каква е ситуацията с Covid-19 в Кюстендил, Пазарджик и Търговище

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Каква е картината с разпространението на коронавируса в три от областните центрове и има ли ясни признаци за навлизане в третата вълна на епидемията?

Ако заболеваемостта в Кюстендил мине 500 на 100 000 души, ще бъдат предприети и други ограничителни мерки. Сега действащите са в сила до 21 февруари.

В градската поликлиника има филтър за пациентите, на входа се мери температурата им. В болницата в града има настанени над 70 души с коронавирус. Главният лекар Александър Величков посочва, че разпространението на заразата става на семейно-битов принцип.

„Заразяват се цели семейства, техни родственици, баби, дядовци. Заразяват се на самото работно място, където не се носят маски.“

От няколко дни маските на открито в града са задължителни. Какво мислят жителите на града:

„Няма кой да контролира и хората си правят каквото си искат. Никой не обръща внимание на маски. Как няма да се разпространява?“

Проверка по рама

Ние нямаме възможност да взимаме маски от 30 и от 20 лева, купуваме за два лева, които не вършат работа. Повечето на моята възраст хора, които са на 70 години, купуват тези маски, които не вършат никаква работа.“

Областният управител Виктор Янев отбелязва, че заболеваемостта в момента прехвърля 300 на 100 хиляди души. Той не изключва частичен локдаун, ако надхвърли 500 на 100 хиляди. „За да минем в жълтата зона до 21-ви или до 1 март.“

Пазарджик остава в червената Covid зона, но засега не се налагат допълнителни ограничителни мерки. Тенденцията за ръст на заразените с коронавирус от началото на седмицата се запазва. Заради скока се налага отварянето на второ Covid отделение. Хоспитализираните са с 30% повече. 

От началото на седмицата МБАЛ Пазарджик поема и пациентите от Велинград заради изчерпване на леглата там. За последните пет дни са приети нови 60 пациенти с коронавирус. Разкрити са допълнителни 95 легла. Готови за прием са и останалите болници в Пазарджик, уточнява областният управител Стефан Мирев. Заболеваемостта на 100 хиляди население е 181. Областната управа препоръчва пенсионерските клубове да останат затворени.

В Търговищка област в последните дни заболелите от Сovid-19 намаляват. Предстои откриването на нова PCR лаборатория, в която двама лекари и шест лаборанти ежедневно ще извършват близо 50 проби, които сега се обработват във Варна. 

„През последните две седмици болните се движеха между 5 и двама. В момента имаме двама болни. Мерките, които са предприети в нашата област, дават много добър резултат. Нямаме голям натиск от заболели от Covid-19. Нямаме и пациенти с изявена клиника, които да търсят помощ“, пояснява изпълнителният директор на многопрофилната болница в града д-р Иван Светулков. 

Магазин за Акумулатори

Към момента няма болни служители на болницата. Една трета от песронала е прекарал инфекцията, 130 души са ваксинирани. Това дава на д-р Светулков увереност, че медиците са защитени и ще могат да поемат евентуално нараснал брой пациенти.

„Ние сме заявили готовност да разкрием до 50% от легловата база на болницата.“

По време на втората вълна леглата са били 90, които на моменти са били почти 95 на сто заети.

Други детайли от картината в страната чуйте в звуковите файлове.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ