9.6 C
София
сряда, април 24, 2024

Как да изберем правилната месомелачка за домакинството

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Приготвянето на домашна храна е нещо повече от традиция. Много често е забавен процес – особено когато можем да отделим нужните време и усилия, а резултатите понякога могат наистина да ни изненадат. Със сигурност обаче процесът няма как да мине без правилните уреди, прибори и устройства.

Месомелачката е била част от много домакинства през годините. Разбира се, някогашните почти допотопни модели, задвижвани на ръка, са доста неудобни. Сравнени с новите електрически модели, те лесно могат да бъдат пренебрегнати. Във всеки случай, месомелачката е чудесен бонус към всяка кухня. Чрез нея приготвянето на домашна храна става не само по-лесно, но и много по-разнообразно.

Ето на какво е важно да обърнете внимание, преди да се сдобиете с месомелачка:

Мощността на двигателя

От мощността на практика зависи цялостната функционалност на една месомелачка. Тя е обозначена във ватове (W) и, грубо казано, колкото по-голяма е мощността на машината, толкова по-бързо и ефективно ще функционира тя. По-високата мощност не винаги означава повече разход на електричество. Когато устройството е с по-ниска мощност на работа, то също би могло да употребява голямо количество електроенергия. Причината е, че по-слабият двигател може да направи процеса на смилане на месото много по-бавен. Ето защо по-мощният модел месомелачка е в пъти по-добро решение.

Проверка по рама

Типът на мелене и размерът на накрайниците

Изборът на месомелачка може да бъде воден и от това какви накрайници са нужни, за да приготвите вида месо, който сте избрали. Повечето модели предлагат стандартния избор от големи, средни и фини варианти на накрайници за мелене. Логично, това определя и размера, който ще придобият късовете месо. Немалко месомелачки предлагат възможност за смилане на продуктите в няколко размера.

Аксесоарите на месомелачката

Разбира се, повече аксесоари означава повече възможности. Сред най-честите опции са накрайници и аксесоари за мелене на месо за наденици, на кайма с различен размер на късовете месо, на твърди или пресни зеленчуци, на първични съставки за различни десерти, както и на други продукти.

Скоростта на работа

Пазарът предлага разнообразие от модели с една скорост и мощност между 500 и 600 W, както и такива с по-висока мощност, която, логично, осигурява и по-висока скорост на работа. Често тези уреди са с поне две степени на бързина на мелене, като всяка от тях е с различна интензивност. По-мощният модел със сигурност ще Ви предложи спестено време и електроенергия по време на работа.

Магазин за Акумулатори

Материалите за изработка

Материалите, от които е изработена месомелачката, са не по-малко важни от мощността или типа на двигателя ѝ. По-усъвършенстваните модели би трябвало да предлагат и по-издръжливи елементи. Става въпрос не само за корпуса на машината, който задължително трябва да бъде здрав и качествен. Различните ножове и накрайници, с които месомелачката е оборудвана, също трябва да предлагат достатъчно здравина. От тях зависи ефективната работа на машината, както и дългогодишното ѝ използване.

Обем на мелене и обратна функции

Капацитетът на мелене зависи в най-голяма степен от размерите на корпуса на месомелачката, но и мощността на двигателя има значение. Капацитетът показва приблизително обема и количеството продукти, които могат да бъдат обработени за определено време. Изключително полезна е т.нар. обратна функция. Тя би се оказала нужна, в случай че месомелачката блокира по някаква причина. С нейна помощ всички продукти, останали вътре в корпуса, могат лесно да бъдат извадени.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ