28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Как да се възстановим след дългия престой вкъщи

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Лекарите препоръчват леки физически натоварвания, както и балансирана диета, без строги ограничения за намаляване на телесното тегло след дългите дни на обездвижване и самоизолация у дома. Това са част от препоръките за „влизане във форма“ на Андрей Тяжелников, главен специалист към Министерството на здравеопазването, цитиран от БГНЕС.

Най-добре е да се поддържа форма в домашни условия дори и по време на ограниченията, наложени заради пандемията, с ежедневни леки упражнения. “Ако ще се занимавате със спорт след дълъг престой у дома, тогава трябва да започнете с малки натоварвания, като постепенно ги увеличавате. Добре е да започнете с джогинг“, каза Тяжелников.

Според него особено внимание трябва да обърнат на натоварванията след самоизолация хората, прекарали коронавирус и хората с отслабен имунитет. Твърде интензивното и продължително физическо натоварване може да доведе здравословни проблеми.

„Трябва да бъдете особено внимателни по отношение на храненето. Диетите, които не поддържат баланса на основните микроелементи и витамини, са опасни. Внезапната загуба на тегло често не води до нищо добро, с изключение на срив и нови здравословни проблеми. Счита се за опасно да губите повече от килограм седмично“, заяви лекарят.

Той добави, че при интензивна загуба на тегло, тялото, на първо място, ще загуби вода и протеини, а мазнините ще се задържат като стратегически резерв. „Вместо да подлагате на такъв стрес тялото и психиката си, по-добре се насочете към цялостна, макар и по-продължителна, но по-здравословна стратегия със системни упражнения и балансирано хранене”, съветва Тяжелников.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ