13.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Как да се опазим от зараза в самолета

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Какво знаем за предаването на коронавируса в самолет?

Учените още нямат окончателен отговор на въпроса, но са единодушни, че пасажерите трябва да носят маски, за да предпазват себе си и околните. Изследване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията стига до извода, че най-важни по време на полет са маските и вентилационната система. Авторите на изследването са анализирали подробно един полет от Дубай до Нова Зеландия. По време на полета четирима души са се заразили от един или двама вирусоносители. Двама от новозаразените били без маски по време на полета. Освен това вентилационната система била изключена за половин час по време на междинното кацане в Куала Лумпур. През тези 30 минути пътниците останали на борда и според учените това обстоятелство може би е благоприятствало предаването на вируса.

Как функционира вентилацията и каква е нейната ефикасност?

Климатичната инсталация подава в пътническия салон пресен и затоплен въздух. А издишаният въздух се пречиства с помощта на специални високоефективни филтри, които задържат до 99,95 процента от частиците във въздуха и така рязко снижават опасността от предаване на зарази. Вече пречистеният въздух се смесва със свеж външен въздух и тази смес отново се подава в салона. Досега липсват верифицирани изследвания за връзката между вентилационната система и разпространяването на вируса в самолетите. Специалистите смятат обаче, че вентилацията не предпазва изцяло от зараза, защото филтрите хващат само онези частици, които достигат до тях. Ето защо и самите пътници трябва да имат грижата да намалят риска за себе си и за околните. Филтрите във вентилационната система на самолетите са добри, но не гарантират стопроцентова сигурност, казва епидемиологът професор Тимо Улрихс. Движението на пътниците в салона на самолета въздейства върху въздушните потоци, в резултат от което на места въздухът остава по-дълго в затвореното пространство, отколкото е предвидено, обяснява той в интервю за ДВ. Експертът по въздушно движение и самолетостроене професор Дитер Шолц също потвърждава, че при завихрянията на въздуха в салона могат да попаднат аерозоли и вируси.

Можем ли да се храним и да пием необезпокоявано?

Специалистите препоръчват на пътниците по време на полет да не приемат храна или напитки, а ако го правят – да бъде възможно най-бързо. А доклад на Харвардския университет препоръчва и следното: когато един пътник приема храна или напитки, седящите до него на всяка цена да останат с маски. Улрихс обобщава, че всяка секунда без маска в салона на самолета увеличава риска от заразяване.

Проверка по рама

Дали в тоалетните рискът от зараза е по-висок?

В тези помещения също има вентилация, но човек не може да знае дали предишният посетител на тоалетната е носил маска или не, обяснява професор Улрихс. А след всеки посетител без маска в тоалетната остават повече аерозоли. Така че най-добре за всички е и в тоалетната да се носи маска. Потвърждава го и южнокорейско изследване, според което една жена се е заразила в тоалетната на самолета – в единствения момент през целия полет, в който била без професионална защитна маска. В тоалетната вирусът може да се предаде и чрез докосване до различни повърхности, най-вече до крановете и дръжките на вратите, които повечето хора пипат. „Малко вероятно, но не и невъзможно е така върху ръцете да попаднат частици, които хората несъзнателно да пренесат и върху лицето си. Затова е важно да се мият ръцете. Използването на дезинфектант също е полезна допълнителна мярка“, обяснява Ленърд Маркъс от Харвардския университет в интервю за ДВ. Освен това гледайте да не се пипате много по лицето, препоръчва още той.

Как най-добре да се предпазим от вируси по време на полет?

Мнозинството експерти препоръчват на първо място да се носят маски. Авиационните власти в много държави, включително в Германия и САЩ, задължиха пътниците да носят маски както в самолета, така и на летището. Винаги трябва да се внимава маската да прилепва плътно към лицето и да закрива изцяло устата и носа. Маркъс препоръчва за по-сигурна защита дори да се носят две маски, поставени една върху друга. Повечето експерти отново припомнят, че не е желателно да поемате храна или напитки. Ако все пак това се налага, пътникът трябва да има грижата съседите му да носят маска, респективно – учтиво да ги помоли да си сложат маска. Както Ленърд Максъс, така и едно оксфордско изследване препоръчват още да включите и вентилатора на панела над главата си.

Трябва ли да бъдем предпазливи, дори когато сме ваксинирани?

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията, рискът за ваксинирани пътници в самолет е по-нисък. Важно е обаче да се знае, че човек придобива пълен имунитет едва две седмици след втората доза ваксина. Освен това дори ваксиниран човек с придобит пълен имунитет би могъл, макар и с много малка вероятност, да зарази други с вируса, казва професор Улрихс. В преходния период, когато не всички са получили ваксинация, е най-добре да се спазват всички досегашни предпазни мерки, смята той. Предпазливостта винаги върши работа, още повече като се има предвид появата на нови щамове на коронавируса.

Магазин за Акумулатори

За какво още трябва да внимаваме, когато летим със самолет?

Според специалистите от Харвардския университет, пасажерите трябва да проявяват предпазливост по време на цялото си пътуване: в превозните средства към летището, при чекирането и на проверките за сигурност, край лентите за багаж, в заведенията и магазините на летището, навсякъде, където се струпват повече хора. Важно е да се спазват всички предписания на летищните власти за правилата в залите за заминаващи и пристигащи пътници. Преди всеки полет пътниците трябва да проверяват дали им е необходим PCR-тест и какви са правилата за сигурност на съответните летища. А Световната здравна организация препоръчва на всички пътуващи внимателно да наблюдават здравословното си състояние след като се приберат у дома и да следят за евентуалната поява на симптоми – особено като се имат предвид новите щамове на вируса.

Автори: Катрин Весоловски, Щефани Бърнет

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ