4.4 C
София
петък, април 19, 2024

Как племе се опази на 100% от COVID-19 без сапун и дезинфектанти

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Докато броят на случаите със заразени с COVID-19 в Индонезия продължава да нараства, две отдалечени традиционни общности продължават да нямат нито един регистриран случай по време на пандемията.

Страната достигна до 1 млн. души, заразени от вируса в края на миналия месец, почти две седмици след като китайската ваксина CoronaVac беше пусната. Но най-малко две племена в Западна Джава – народите бадуи и касепухан циптагелар, не са дали нито една положителна проба, съобщава abc.net.au, цитиран от pochivka.blitz.bg.

12-те хиляди представители на бадуи живеят в общност от 65 села, пръснати на територия 50 кв. км в района на планините Кенденг в провинция Бантен, на 160 км от столицата Джакарта. Те наричат себе си „канекеи“ и представляват малка част от сундите – втората най-голяма етническа общност в Индонезия.

Канекеите са се отделили от света още през 16-и век, отхвърляйки външното влияне, за да опазят своите възгледи и ценностите на традиционното сундийско общество.

Проверка по рама

Има две основни групи бадуи – Бадуи Далам или „вътрешни бадуи“, и Бадуи Луар – „външни“. Вътрешните строго съблюдават традиционния си начин на живот и се считат за пазители на баланса с природата.

Така например вътрешните бадуи не използват сапун, когато се къпят, и не ползват препарат за пране на дрехи, защото не искат да замърсяват водата, която за тях е източник на живот.

Те носят бели ризи и кърпи на главите като знак за чистота, както и сиви поли. Исторически те имат изключително ограничени контакти с външни хора.

Външните бадуи, които се разпознават по черното облекло, живеят в около 40 села, обкръжаващи вътрешните бадуи, за да служат като буфер. Те пазят светостта на вътрешните бадуи от влиянието на външния свят.

Въпреки че също живеят в отдалечени райони, външните бадуи не са чак толкова стриктни към традиционната култура и си взаимодействат със света по начини, които им помагат да поддържат вътрешните бадуи. Те пазят околната среда чиста като не замърсяват и не режат безотговорно дървета. Използват технологиите ограничено.

Ползването на електричество е забранено за вътрешните бадуи и в техните домове няма радио и телевизия, нито пък някакви други съвременни джаджи.

Магазин за Акумулатори

Народът бадуи ограничава взаимоотношенията с външни хора и кара всички, които влизат в селата им, да уважават техните традиции. Те следват насоките на лидер, известен като „Яро“.

Традиционният водач на Бадуи, който е и водач на селото на канекеите – Яро Саия, заяви пред ABC, че е забранил на бадуи да ходят на места като Джакарта, Тангеранг и Богор, защото те се считат за огнища на заразата.

„За хората бадуи аз подчертавам, че не им е позволено да ходят никъде, те трябва да си останат вкъщи“, каза той.

Г-н Саия добави, че членовете на бадуи, които са мигрирали, са помолени да се върнат вкъщи, но преди да влязат в традиционните селища те първо трябва да минат медицински прегледи.

„Гарантираме, че селищата на бадуи са свободни от смъртоносната болест. Освен това се грижим посетителите, които искат да влязат в традиционните земи на бадуи, да минат медицински прегледи“, обясни водачът.

„Също така ние следваме и изпълняваме препоръките на правителството като миене на ръце, спазване на дистанция и носене на маски. Външните бадуи си мият ръцете със сапун, защото им е позволено“, каза още Саия.

В началото на пандемията никакви посетители и туристи не са допускани до традиционните ритуали в селата на бадуи, които по принцип са отворени за обществеността. Месеци наред не е имало посетители, а местните жители си живеят както обикновено, обработвайки земята, отглеждайки пчели, произвеждайки палмова захар и ръчнотъкани платове.

„Всъщност и досега на външните хора им е забранено да влизат в района на бадуи, но все пак някои хора идват събота и неделя, затова считаме, че най-важното за нас е, че те строго се подчиняват на здравните изисквания“, посочи Саия.

Едно от изискванията при посещение на село на бадуи е показването на резултат от бърз антигенен тест. Туристите, които не искат да си правят такъв, просто не се пускат.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ