8.7 C
София
петък, март 29, 2024

Калоян Куманов обръща класиката на Албенис в модерен ритъм

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Калоян Куманов е от талантите със симпатична творческа лудост, която се оказва силно заразна. Веднъж чул мелодия от акордеона му, няма как да я забравиш, особено в моментите, когато клавишите излизат от границите на стандартния звук и очаквания ритъм. Българинът е един от малкото музиканти в Европа, виртуозно изпълняващи класически произведения на акордеон, и приема за лична мисия да промени отношението към този многопластов инструмент. Прави това дълги години в Испания, продължава го и сега, завърнал се в България, заради носталгията и желанието да твори световни неща в собствената си страна.

Следвайки личната си легенда, която го води от Барселона в Пловдив, Куманов създава Leyenda (от исп. – легенда) и дава началото на Kaloyan Kumanov project. Идеята му е да покаже, че инструмент като акордеона, който той владее изкусно, не е обречен само на фолклора, а може да звучи: класически, неочаквано, страстно, секси, хитово.

За да се получи Leyenda по мотиви от Asturias – класиката на Исак Албенис (прадядото на Сесилия Саркози), Калоян събира в звезден тим: Стунджи (барабани), Ангел Дюлгеров (китара), Евелин Демирев (кийборд) и балерината Лиляна Попова (Държавна опера Пловдив), която развихря видеото в танц. По идея на самия Калоян режисьорът Георги Ставрев опакова вълшебната музика във въздействащи кадри, за да се стигне до зашеметяващия viva la musica ефект!

LEYENDA е пилотен сингъл от тематичния проект на Калоян Куманов, в който музикантът представя класически произведения, изпълнени в български и балкански ритъм. Този микс, пресъздаден от любимия му акордеон, е негова запазена марка и определя българина като един от изключителните музиканти в Европа, които боравят със своя инструмент отвъд нормите на очакваното.

Eдин от малкото акордеонисти в Европа, виртуозно изпълняващи класически произведения на акордеон.

Калоян Куманов във факти:

Проверка по рама

Роден е в Добрич, но завършва АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

След дипломирането си в България е приет в Държавния университет на Барселона, където специализира музикална педагогика и дирижиране в класа на прочутия испански диригент Едмонт Елгстром и д-р Роса Мария Жирбао (президент на каталунската асоциация за доценти, професори и музикални педагози).

Калоян Куманов свири на изключително ценен The Bugari Armando – акордеон.

В родината на коридата и фламенкото Калоян става coлиcт и пъpви aĸopдeoн нa aĸopдeoнния opĸecтъp нa Caбaдeй – Бapceлoнa, c диpигeнт Mигeл Анxeл Maecтpo. В този състав българинът гастролира не само из цяла Испания, но и на сцени като тази на „Музикалният театър на Менделсон“ или “Йохан Бах Хале“ в Лайпциг.

Преподавател е по акордеон, пиано, солфеж и хор в консерваторията Liceu (Лисеу) в Барселона. Възпламенява своите ученици като пpeпoдaвaтeл пo aĸopдeoн и бaлĸaнcĸa мyзиĸa в мyзиĸaлнaтa шĸoлa „Opфeo Гpacиeнc“, както и в мyзиĸaлнa aĸaдeмия нa остров Meнopĸa, ĸъдeтo e и пъpви диpигeнт нa aĸopдeoнния opĸecтъp.

Зарязва преуспяваща кариера в Испания, за да се завърне в екзотичната България и да ни подари Leyenda.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ