20.8 C
София
петък, март 29, 2024

Калоян Паргов пред ФАКТИ: Румен Радев има нужда от широка подкрепа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

“Като анонс да кажа, че преизбирането (б.р. за председател на БСП-София) беше на 11 юли 2020 г. Това е последният ми мандат, вече близо 8 години съм начело на градската организация, което за мен е чест, това е най-трудната организация. В събота беше поредната конференция, която този път имаше за цел да подготви организацията за предстоящите парламентарни избори, излъчвайки кандидати и подреждайки ги в съответните три листи на 23, 24 и 25 МИР. Обикновено, когато има такова подреждане, има много страсти. Това, което се случи е, че някои хора от миналата година не са забравили, не са преглътнали, не са приели и породиха на нова нога вътрешнопартийната кампания, която аз считам за приключила, тъй като вече минаха всички вътрешнопартийни страсти, те бяха миналата година, видяхме кои са избрани“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Калоян Паргов, председател на БСП-София.

Той добави, че това е била първата конференция в БСП от такъв мащаб, която се прави онлайн. „Искаме да дадем пример на цялата партия, че въпреки пандемията е възможно да останем все пак близко един до друг, макар и през такава платформа, и да преодолеем социалната дистанция“, сподели Паргов.

“Гледах различни проучвания, в които БСП в София стои нелошо, доста добре, бих казал, на фона на други организации, което за мен е оценка за това, което правя в София. Въпросът на кого съм удобен или не, не ме вълнува. За мен е важно да правя това, което мога да правя, и да се ползвам с това доверие, с което се ползвам досега, което ми дава сили. Това, че не съм водач на листа, аз ясно заявих, че мога да играя различни роли в една кампания. Освен че съм председател на партията в София, съм и председател на предизборния щаб – нещо, което и преди съм го правил. Това е отговорност. Мога да играя ролята и на водач на листа с целия политически капитал и ресурс, който съм натрупал, и ако партията, ръководство прецени, може да го използва. Ако не прецени, няма драма. За мен никога не е било самоцел депутатството. Два пъти съм отказвал възможността да бъда водач на листа и да бъда в парламента. Това показва, че това не ми е мечта“, коментира социалистът.

“БСП не е онази БКП. Много пъти сме си говорили, че принципите и подходите на БКП по-скоро залегнаха в други партии, които считат себе си за демократични и свободни. БСП, с тази прекалена демокрация, която се заключава единствено и само в това да говори кой каквото и където му падне, също е проблем. Не че не е вярно това, което се казва, въпросът е, че тези неща трябва да се решават малко във вътрешен план, в семеен план, не да се правят на показ. Винаги съм бил против, дори и да има нещо, трябва да има един малко по-деликатен подход на поднасяне, защото все пак ние се борим за доверието на хората и дори и да има проблем вътре между нас, трябва максимално и двете страни да го изчистим“, е мнението на Калоян Паргов за броженията в БСП в последно време.

На въпросната спомената конференция, на която е имало спорове, Калоян Паргов е казал следното нещо, което сега повтори в студиото на ФАКТИ: “БСП е оцеляла 30 години, в тези бурни 30 години, благодарение на силата на компромиса и силата на консенсуса. Не трябва да забравяме, че силата на компромиса, че силата на консенсуса спасиха БСП да не изчезне, както останалите партии в Източна и Централна Европа. И че когато има съгласие, има и победа. Там, където е съгласието, има и победа. И когато сме били единни, винаги сме били и по-силни“.

Проверка по рама

“90-те години, когато сме сменили името на БКП в БСП, това беше голям компромис. Градската организация от 180 000 души намаля за няколко месеца на 90 000. Видял съм го в документи. Ако засегнем темата за обидените, в БСП това се е случвало неведнъж, което аз самият намирам за системен проблем. И 90-те години имаше едни, които бяха сменени и дойдоха нов ешелон, след това 97-а се случва това, след което през 2005/06, след което 2013/14/15, сега 2019/20 пак се случиха тези събития. Тоест, това е един системен проблем, в който има смяна, кадрова, на едни поколения с други поколения. Дали това е най-добрият начин и дали е давал резултат, можем исторически да проследим какво се е случвало след това“, заяви още председателят на БСП-София.

Паргов определи хората, напуснали парламентарната група на БСП, като поредните, които са предпочели да напуснат, несъгласни с нещо, вместо да се борят вътре в партията за своите виждания.

“Винаги сме спорили за това кой път да изберем към постигане на целта. Това винаги е била дискусията в БСП. Дали крайно наляво, дали малко по-център-ляво, дали малко по-социално-либерално, или по-твърдо, марксистки да се подходи. Това е идейна дискусия, която за съжаление в последните десетина години започна да спихва, да спада – нещо, което е едно от обвиненията във вътрешен план от редица другари, които са участници в такива идейни дискусии, които да дадат един фокус на политиката“, допълни той.

“Мога да кажа, че последните 10 години са въпрос на технология, а не на политика. Технология на правене и печелене на избори. Считам, че няма добро БСП и лош ГЕРБ, или лошо БСП, или лошите комунисти и добрите демократи, или добри ГЕРБ, има политика, която води нанякъде и политика, която води наникъде“, смята Калоян Паргов.

Социалистът коментира и очакванията си за предстоящите избори. “Ясно казах в доклада си в събота пред делегатите на градската конференция, където участваха и почти цялото ръководство на партията като делегати, че победата няма алтернатива. Това е най-важното. Една победа можеш да я спечелиш с различен брой гласове, в зависимост от избирателната активност и конюктурата, както и бройката депутати. Дали обаче тя ще ти е достатъчна, за да конфигурираш управление, вече е тема на друг разговор. И тъй като имаме две неизвестни – първата, която никой социолог и политолог не може да предвиди в момента, каква ще е избирателната активност, очевидно, че за първи път правителството, ГЕРБ, тика към ниска избирателна активност, т.е., към битката на твърдите ядра. За да има промяна, трябва да има висока избирателна активност. Апропо, малко не стигна на Мая Манолова 2019 г., тъй като планът беше точно такъв – да има висока избирателна активност с широка периферия, дори идейно-политически различна от участниците в подкрепата на Мая Манолова като БСП и други леви партии наред с десните, които да прехвърлят отвъд корпоративния, купения вот и машинациите. Това е единственото спасение. Затворим ли се в битка на твърдите ядра и броим ли конформисткия вот, заедно с корпоративен, купен, нагласен и т.н., резултатът е ясен – загуба“.

Илияна Йотова не е никакъв заложник. Тя е един от най-добрите политици, които има левицата в последните 10-12 години. Илияна Йотова е част от президентската двойка с Румен Радев. Това, което виждаме е, че между тях има хармония, което е добре, защото в други президентски двойки я нямаше тази хармония. Румен Радев направи един ход, в който сложи разделителна линия и каза още сега – след като ме припознавате като човека, искащ промяната, битка срещу статуквото, тези, които застанат от тази страна, са „за“ промяната, а тези, които не застанат са срещу промяната и са „за“ статуквото. Това нещо някои го характеризираха като нож в гърба, но напълно нормално е при отчета и влизането в последната година президентът да направи заявка за следващ мандат. Или да не направи. Той има нужда от широка подкрепа и градската конференция излезе с такова решение за негова подкрепа. Ние подкрепихме всичките му действия в последните 4 години в битка с това статукво и като изразител на волята на огромен брой граждани за промяна“, каза към края на участието си в медията ни Калоян Паргов.

Магазин за Акумулатори

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F105895228098123%2F&show_text=false&width=560″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ