8.9 C
София
събота, април 20, 2024

Камелия Нейкова: Веднага ще свикам ЦИК

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова заяви, че първото заседание на комисията ще се проведе веднага след обнародването на указа на президента Румен Радев за назначаване на състава на новия орган, съобщи бТВ.

Една от първите задачи на ЦИК ще бъде да се определи още колко машини ще трябва да се купят за предсрочните парламентарни избори.

Трябва да се изчисти и въпросът около плащането на старите машини, защото през последните дни стана ясно, че договорените над 40 млн. лв. все още не са преведени на „Сиела норма“.

„Договорът между ЦИК и изпълнителя е сключен за 9600 машини. Тепърва предстои да установим къде ще се съхраняват тези машини, какво е тяхното състояние, дали е прехвърлена собствеността на държавата. Разбирам от медиите, че цената на машините не е платена на изпълнителя“, каза Нейкова.

Тя обясни, че ще предложи разпределение на дейностите, така че да се оптимизира работата на ЦИК. Първите решения се очакват още тази седмица.

„С колегите сме подготвени за предизвикателствата на изборното законодателство, което се променя като трайна практика непосредствено преди да бъда насрочени съответния вид избори. Може би, ще има трудности, но те трябва да бъдат решени по ефективен начин“, каза Нейкова.

Проверка по рама

Трябва да се определи редът за гласуване зад граница и точния бюджет за вота.

Към 13:15 ч. държавният глава издаде официално указа, с който за председател на Централната избирателна комисия държавният глава назначава Камелия Нейкова.

Димитър Димитров, Емил Войнов, Росица Матева и Цветозар Томов са назначени за заместник-председатели. Севинч Солакова заема длъжността секретар.

Членове на комисията са: Георги Баханов, Елка Стоянова, Ерхан Чаушев, Йорданка Ганчева, Красимир Ципов, Любомир Гаврилов, Любомир Георгиев, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ