11.2 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Китай: Намесата на ЕС в Южнокитайско море е неразумна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Неотдавна Брюксел прие „Стратегия на ЕС за сътрудничество с Индийско-Тихоокеанския регион“ (CRIMARIO), според която главният морски път на организацията в Индийския океан ще разшири до Южна и Югоизточна Азия. Решението привлече голямо внимание сред международната общност.

Американският сайт „Politico“ счита, че това представлява важна промяна на Евросъюза в неговата геостратегия. Ройтерс коментира, че въпреки че в този документ не се споменава Китай, декларацията на организацията може да се счита за подкрепа на ЕС към азиатско-тихоокеанската стратегия на Джо Байдън, пише Радио Китай.

Свободата на корабоплаването в Южнокитайско море никога не е била заплашвана. Точно обратното, САЩ често демонстрират силата си в района по повод на „свободата на корабоплаване“, където подстрекават отношенията между местните държави и вредят на регионалния мир и стабилност.

Намесата на ЕС и някои европейски държави в региона на Южнокитайско море не е разумно решение. То нито отговаря на техните интереси, нито е от полза за мира и стабилността в региона.

Като важна сила на многополюсния свят, ЕС трябва да използва възможностите за защита на мира и просперитета в Индийско-Тихоокеанския регион. Не трябва да следва практиките на САЩ за намеса.

На 21 април германският външен министър Хайко Маас заяви, че въпреки големите различия е необходимо ЕС да запази контактите с Китай, отдалечаването от него би било погрешен ход.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ