8.8 C
София
петък, април 19, 2024

КНСБ хвали мярката 60/40

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В икономически план в ЕС и САЩ ще има данни за икономическо възстановяване. Тази година може би ще имаме лек растеж, а 2022 г. ще бъде годината на възстановяване. Това заяви в студиото на „Офанзива“ по Nova News председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Като най-силно засегнати сектори той посочи ресторантьорството и туризма, леката промишленост и производството на храни. Сумарно икономиката не беше така силно ударена както се прогнозираше каза Димитров.

Той заяви: „В главите на хората вървят два процеса: страха от заразата и общата стагнация.“ Според синдикалистът животът е поскъпнал малко по време на пандемията – с около 1% на годишна база. За последните години обаче издръжката на живота е поскъпнала с 1/3. Заплата расте също, но тя невинаги е достатъчна, защото 2/3 от работниците получават под средната заплата за страната. Най-големи са разходите за храна“, съобщи Димитров.

Той коментира мерките за подпомагане на бизнеса: „300 000 работни места са спасени благодарение на мярката 60/40“. Той изрази мнение, че мерките, които Германия е предприела, са най-ефективни. Те се състоят във възстановяване на 75% от загубения доход на работник, компенсация оборота за фирмите, както и данъчни облекчения.

Според него плащанията на черно ще възпрепятстват работниците да получат помощ. „Ресторантьорите напираха да отворят, защото знаеха, че идва трета вълна.“ Димитров изрази мнение, че успешният подход за справяне с кризата е да има регулярно отпускане и затягане на мерките.

Проверка по рама

По темата с втората пенсия той каза: „Безспорно е, че пенсиите се увеличават благодарение на швейцарското правило. Относно допълнителната пожизнена пенсия ние имаме редица предложения. Трябва да се изравни моментът, в който ще се получават двете пенсии. Сега хората ще бъдат излъгани, защото ще получат една пенсия, която ще бъде преди първата. След това първата им пенсия ще бъде намалена. Идеята на втория стълб е да ми добави допълнителна пенсия.“

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ