8 C
София
събота, април 20, 2024

Кой е професор Христо Бозуков, служебен министър на земеделието

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Бившият председател на Селскостопанската академия професор Христо Бозуков е служебния министър на земеделието. Той поема този пост за втори път и отново от Десислава Танева.

Проф. Бозуков е експерт по тютюна и по тази причина в миналото често  го свързваха с ДПС. Всъщност той е член на БСП и през лятото на миналата година участва в изборите за областен лидер на левицата в Пловдив.

Още при първото назначаване на Бозуков като служебен министър стана ясно, че поканата е дошла лично от президента Румен Радев, тъй като проф. Бозуков беше част от инициативния комитет за издигането на кандидатурата му.

Още в началото на първия си престой в земеделското министерство Бозуков уволни тогавашния шеф на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. По ирония на съдбата точно на него три месеца по-късно се наложи да предаде щафетата като министър.

Целият престой на Христо Бозуков в агроведомството в началото на 2017 г. бе съпътстван с протести на тютюнопроизводители, биопроизводители и животновъди, които изразяваха недоволството си като блокираха пътища в страната и площади в столицата.

По неофициална и непотвърдена информация бившият евродепутат Момчил Неков ще е единият от заместниците на Бозуков, с ресор Програма за развитие на селските райони в аграрното ведомство.

Проверка по рама

Официална биография

Иначе според биографията, разпространена от прессекретариата на държавния глава, проф. д-р Христо Бозуков е роден на 14 януари 1960 г. Завършва висшето си образование през 1985 г. в Аграрния университет в Пловдив със  специалност „Инженер-агроном по защита на растенията и почвата” и специализация – „Растителнозащитни технологии при полските култури”.

От 1985 г. е стажант-агроном в Института по тютюна и тютюневите изделия – Пловдив, а от 1986 год. след спечелен конкурс е назначен за  научен сътрудник III ст. по растителна защита. От 1989 г. е научен сътрудник II ст., а от 1993 г. – научен сътрудник I ст.

През 1999  г. защитава научна и образователна степен „доктор по фитопатология”, а от 2003 г. – му е присъдено от ВАК научно звание „Старши научен сътрудник втора степен“ (доцент) по научна специалност „Растителна защита“. От 19 ноември 2014 г. е  назначен на академичната длъжност „професор“.

От 2013 до 2015 г. е председател на Селскостопанската академия в София. 

От 2002 г. насам е бил назначаван на  длъжностите ръководител отдел „Агротехника и растителна защита”, главен секретар, председател на Научния съвет и директор в Институт по тютюна и тютюневите изделия, Пловдив. Председател e на Управителния съвет на ФНТССЗ-Пловдив, член на УС на ФНТССЗ-София и член на Съюза на учените в България. От 2015 г. е професор в Института по тютюна и тютюневите изделия в Марково, Пловдив.

Магазин за Акумулатори

От януари 2018 г. е член на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България. Бил е министър на земеделието и храните в Служебно правителство на проф. Огнян Герджиков.

Носител е на Златна значка на Федерацията на научно-техническите съюзи, диплом от Съюза на изобретателите в България, златен медал „Проф. Асен Златаров“ за доказан творчески принос и високи резултати в областта на науката и техниката. почетен знак „За принос в приложната аграрна наука през 2016 г.“ от Българската асоциация за растителна защита“, Медал „За особен принос в развитието на аграрната наука“, от Руската академия на селскостопанските науки и редица други отличия и награди.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ