21.8 C
София
вторник, октомври 3, 2023

Комисията за защита от дискриминация работи усилено въпреки пандемията

ПРОЧЕТИ СЪЩО

доц. д-р Ана Джумалиева
През новата 2021 година Комисията за защита от дискриминация работи на пълни обороти независимо от трудностите около Covid-19.
Показателен е фактът, че постановените решения от началото на годината са около 200. Нито за момент работата в институцията не е спирала – приемат се жалби и сигнали, образуват се преписки, провеждат се заседания, постановяват се решения, работи се и в посока превенция срещу дискриминация.

Нашите регионални представители по места също изпълняват своите задължения и работят с гражданите. Предоставят се независими правни консултации и се оказва методическа помощ на гражданите както в централата на КЗД, така и чрез регионалните представители на Комисията.
Образуваните преписки през новата година са по оплаквания за дискриминация по защитените признаци възраст, пол, увреждане, лично положение, обществено положение, етническа основа, гражданство, сексуален тормоз, образование, упражняване на синдикална дейност, семейно положение.

Проверка по рама

Налице са и преписки за твърдяна дискриминация по няколко признака – множествена дискриминация. Преобладават, както е тенденцията от години в КЗД, оплакванията за дискриминация при упражняване правото на труд.
Разговора можете да чуете от звуковия файл.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ