28.8 C
София
сряда, юли 24, 2024

Коронавирус в Русия: големият блъф?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В Русия магазините и ресторантите вече работят. Отскоро са отворени и детските градини, училищата и университетите. Позволено е и ходенето на кино или посещението на музей. В някои от руските региони, като Чечения или Удмуртия например, дори вече е отменено задължителното носене на маски. Очевидно страната бърза да разхлаби мерките.

ЗА и ПРОТИВ разхлабването на мерките

За Анатолий от Москва е било крайно време за това. „Отдавна чакам това да се случи. Мисля, че така е правилно – още повече, че вече започна масовото имунизиране. А и властите си знаят работата“, казва 33-годишният мъж. Но някои гледат на това с безпокойство – не на последно място и защото броят на новозаразяващите се е спаднал само незначително. В момента в Русия на ден се заразяват средно по около 15 000 души с коронавирус, а броят на жертвите надхвърля 550 души дневно. Мнозина обаче не се притесняват от това.

„Хората се умориха да си седят у дома и сега тръгват по барове и клубове. Навсякъде се образуват дълги опашки, има струпване на много хора и масово мерките не се спазват – никой вече не носи маска или пък не се опитва да спазва дистанция“, казва 21-годишната студентка Олга. „Същото е и в студентските аудитории – младите хора седят плътно един до друг без маска“, добавя тя. Мнозина смятат, че така страната подценява опасността от новите мутации на вируса. А официалните данни за ситуацията с пандемията в Русия са противоречиви. Така например в началото на седмицата руската статистическа служба Росстат обяви, че броят на починалите във връзка с коронавируса е 162 000, а според руското здравно министерство починалите са поне два пъти по-малко.

Няма достатъчно ваксина?

Проверка по рама

Русия смята ваксината „Спутник V“ за свой силен коз в битката срещу пандемията, а преди няколко дни президентът Путин отново подчерта високата ефективност на препарата – 91 процента, потвърдена и от изследвания на Запад. Страната обаче изостава с ваксинирането: по данни на производителя на руската ваксина, дотук са поставени общо около 4 милиона дози от препарата, което отговаря на 2,7 процента от населението на Русия. За сравнение: в Германия са ваксинирани 4 процента от населението, в САЩ – 13 на сто, а във Великобритания дори цели 20 процента. А засега не е ясно колко бързо може да се произвежда руската ваксина и кога имунизацията на руснаците ще напредне.

Междувременно от Руския инвестиционен фонд, отговарящ за пласмента на руската ваксина, охладиха малко очакванията относно възможните доставки на „Спутник V“ в страните от ЕС, след като тя бъде сертифицирана. „По-големи доставки за ЕС са възможни чак когато приключи масовото ваксиниране в Русия, т.е. не по-рано от месец май“, казва Кирил Дмитриев от Фонда. Според експертите, това означава, че първо трябва да бъде имунизирано 60 процента от руското население. Под въпрос е обаче дали Русия е в състояние да се справи с тази задача до месец май.

Автор: Щефан Лаак

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ