22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Косово отново гласува на предсрочни парламентарни избори

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Избирателите в Косово гласуват за днес парламент. Това са вторите парламентарни избори за по-малко от две години и петите от обявяването на независимостта на бившата сръбска област през 2008 година, предаде БТА.

И тези избори, както и предишните четири пъти, през 2010, 2014, 2017 и 2019 г., са предсрочни, т.е. парламентът не успя да изкара пълния си 4-годишен мандат.

Пред урните по данни на косовската Централна избирателна комисия имат право да отидат 1 794 862 избиратели. За гласуване в чужбина са регистрирани 102 хиляди косовски граждани. На избирателите извън страната беше дадена възможност за гласуване по пощата в периода 2-12 февруари

Изборите ще бъдат произведени в 888 избирателни центрове с 2382 избирателни секции. Гласуването ще продължи от 7 до 19 ч. местно време (8 – 20 ч. българско).

Гражданите са призвани да изберат 120 депутати в косовския парламент. От тях 20 са запазени за националните малцинства в страната – 10 за сръбското малцинство и още 10 за останалите.

Проверка по рама

Ориентираното към левицата движение Самоопределение на Албин Курти е фаворит, като във всички проучвания на общественото мнение получава между 40 и 50 процента подкрепа. На второ място се очаква да излезе Демократическата партия на Косово, основана от Хашим Тачи и Кадри Весели и водена от Енвер Ходжай, а на трето – Демократичният съюз на Косово на Иса Мустафа. Сред малцинствените партии, които се борят за запазените за тях 20 места, водещо е влиянието на Сръбска листа, която е подкрепяна от сръбския президент Александър Вучич и на предишните парламентарни избори получи всичките 10 предвидени за сърбите места.

Интересът на света към косовските парламентарни избори естествено е свързан с бъдещето на диалога със Сърбия и решаването на проблема за международното признаване на суверенитета на Прищина, който остава без признание от около половината страни в света. Страната обаче е изправена пред много други належащи въпроси. Някои, като интеграцията в евроатлантическите структури и визовата либерализация, имат отношение към суверенитета. Други обаче, като икономическото съживяване и борбата с престъпността, имат силно вътрешнополитическо измерение и е напълно възможно да натежат в избора на косовските избиратели днес.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ