14.4 C
София
петък, февруари 23, 2024

Кофеинът променя мозъка

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Изследователи от университета в Базел са установили как редовната консумация на кофеин влияе върху сивото вещество на мозъка. Резултатите от експериментите са публикувани в списание Cerebral Cortex, пише „Монитор“.

В проучването участвала група от двадесет млади хора, които редовно пият кафе. Експериментът бил разделен на два десетдневни етапа. В първия период те взимали хапчета с кофеин; през втория – хапчета с плацебо. В края на всеки интервал от време учените изследвали обема на сивото вещество на доброволците и качеството на съня им.

Според получените данни дълбочината на съня на участниците е еднаква, независимо дали са приемали кофеин или капсули с плацебо. Изследователите обаче откриват значителна разлика в обема на сивото вещество: той е по-висок при тези, които не приемат кофеин.

Разликата е особено забележима в десния медиален темпорален лоб, включително хипокампуса, мозъчната област, отговорна за консолидирането на паметта.

„Резултатите от проучването не показват отрицателен ефект на кофеина върху мозъка. Но е ясно, че когато се консумира ежедневно, той влияе върху когнитивните функции“, каза професор Каролин Райхeрт от Базелския университет.

Проверка по рама

В крайна сметка експертите стигат до заключението, че след десет дни въздържание от кафе, мозъчната тъкан на субектите се възстановява.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ