13.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Крос „По стъпките на Левски“ за 13-а поредна година

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Снимка на Васил Левски, по която е издирван. Снимката е открита през 2018 г. от Виктор Комбов и представена пред българската публика. Публикувана е в турско научно списание от историка Дженгиз Йолджу, който я намира в архива през 2016 г., но публикацията му излиза едва в началото на 2019 г.

По повод 148- годишнина от гибелта на Васил Левски днес в 11,20 ч. в Троян ще бъде даден стартът на традиционния крос „По стъпките на Левски“, който се организира за 13-а поредна година.

Над 200 участници  ще изминат разстоянието до Троянския манастир по три различни маршрута, поясни един от организаторите Мариян Данчев, председател на спортния клуб по ориентиране в Троян. 

„По този маршрут често пъти е минавал Васил Левски. Макар и маршрутите да са различни, те са се използвали през ония времена. Единият е през махала Дрянското, където имаме останали сведения, че Васил Левски е посещавал една къща, която и сега стои. Има там паметна плоча. Другият маршрут е през махала Попешка покрай т.нар. Нейчов извор, който води по-директно към Троянския манастир. Важно е според мен да се пази паметта му. Последно преди да тръгне към Ловеч, когато го залавят, тръгва пак от Троянския манастир“, каза Мариян Данчев.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ