Последни

Лични лекари отказват да поставят и РНК ваксина след първа доза AstraZeneca

Игра на Богове -Възходът на падението

Лични лекари отказват да поставят втора доза РНК ваксина на пациенти, които са имунизирани с първа доза AstraZeneca. Причината е липса на разписана заповед от здравните власти. Затова и общопрактикуващите лекари настояват решението на Ваксинационния щаб по отношение на употребата на Оксфордската ваксина да бъде облечено в заповед, пише “Монитор“.

В началото на седмицата от щаба решиха, че страната ни ще продължи имунизирането с AstraZeneca, но с ограничения. Препаратът няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбоза или анамнеза за тромбоцитопения. Втора игла от Оксфордската ваксина пък може да се постави на лицата с първа доза, които нямат сериозни лекарствени реакции. На имунизираните с AstraZeneca, които не желаят да получат втора доза, може да бъде поставена Pfizer, но не по-рано от 84 дни след първата. Именно това решение предизвика смут сред семейните лекари, според които подобни препоръки трябва да бъдат разписани официално, а не просто съобщени.

Такава заповед обаче едва ли ще бъде издадена, тъй като изначално ваксинационният щаб не издава заповеди, уточнява “Монитор”. Според специалисти в Министерството на здравеопазването е редно джипитата да се съобразят с препоръката на здравните власти и да им се доверят. Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров е категоричен, че трябва да има протокол, при който да се ваксинира с различни препрати. “Втора доза РНК – такова нещо няма официално обявено. Нека го напишат на кого, как и тогава“, казва семейният лекар. Той посочва, че в неговата практика има поставени две игли от Pfizer, а сега му предстои да поставя и на AstraZeneca. Доц. Киров припомни, че личните лекари все още не разполагат с достатъчни количества дози ваксини и продължава практиката да се редят по опашки пред РЗИ.

Общопрактикуващият лекар и член на Български лекарски съюз д-р Гергана Николова също няма намерение да имунизира пациенти с различни ваксини, докато не излезе официална заповед. “Ще сложа втора доза РНК, когато някой от медицинския борд го заяви“, категорична е тя пред изданието. Според нея това решение на щаба трябва да е облечено в заповед, с подпис и печат. “Когато говорим за толкова сериозен процес, трябва някой да носи тази отговорност“, категорична е д-р Николова. По думите на семейния лекар има кратка характеристика на препарата, където никъде не е описано, че може да се съчетават двете ваксини. Затова тя подчерта, че се води освен от препоръките на ваксинационния щаб, но и от кратката характеристика на препарата и се съобразява с това какво е написал производителят.

“Решението си е на щаба, ваксината я поставям аз и пациентите са мои. Отговорността за моите пациенти е моя“, категорична е д-р Гергана Николова. Семейният лекар признава, че има много пациенти, които да са се отказали от имунизация с AstraZeneca, тъй като хората се страхуват след всичко, което се изговори за ваксината и последствията. Д-р Николова посочва, че през последния месец джипитата са имали възможност да получат малки количества РНК ваксини и се видяло как в тези дни много е скочил броят на имунизираните. Тя посочи, че в страната има около 4000 сeмейни лекари и всеки от тях, ако поставя по 20 дози на ден, това са общо 80 хиляди за денонощие. “Това е много повече от това, което могат да направят 300 кабинета“, коментира специалистът.

Диета без глад

Проверка по рама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button