България

„Луковмарш“ забранен за втора поредна година

Възпоменателното-траурно шествие в памет на генерал Христо Луков беше забранено със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. За втора поредна година демонстрацията, организирана от Българския национален съюз, беше ограничена до митинг пред къщата на генерал Луков в столицата.

 Министерството на външните работи излезе с декларация срещу „Луковмарш“, в която се посочва, че по улиците на София няма място за омраза, антисемитизъм и ксенофобия.

В същото време за десета поредна година в София се проведе шествие „Без нацисти по улиците ни!“.

В контра демонстрацията в центъра на столицата по обед се включиха хора с различни политически възгледи, обединени от каузата на антифашизма.

С плакати с надписи „Хора, бдете“ и „Без нацисти по улиците ни“ участниците в протестното шествие се обявиха против омразата и разделението:

Проверка по рама

– Подкрепяме борбата за един по-добър свят без дискриминация, без предразсъдъци, без насилие и също така не подкрепям въздигането на всякакви било то нацистки или други тоталитарни идоли.

За такъв протестиращите определят фигурата на генерал Христо Луков.

– Не сме съгласни с примитивните идеи на национализма, които очевидно нашите институции не могат да се справят с тях.

Сред протестиращите беше и евродепутатът от левицата Петър Витанов.

Тази седмица БСП излезе с декларация срещу провеждането на „Луковмарш“, защото е в разрез с ценностите на българското общество, спасило хиляди евреи от лагерите на смъртта:

„Никаква форма на подкрепа – скрита или явна на фашизма според мен, не е допустима в 21 век“.

Магазин за Акумулатори

Срещу „Луковмарш“ се обявиха и други партии и неправителствени организации.

Не пропускай

Back to top button