18.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024

Македонците питат къде са ваксините, обещани от „брата Бойко“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Премиерите на България Бойко Борисов и на Северна Македония Зоран Заев

Какъвто и да е Вучич, но се появи на Свети Трифон на Табановце и донесе първите ваксини за македонците, пише в коментар в. „Слободен печат“. Нито ЕС, нито българите, нито гърците, никой друг. Къде са ваксините, които обеща „братът“ Бойко за братята македонци, пита авторът на статията. Онези, за които здравният министър Венко Филипче специално пътува до София и за които премиерът Зоран Заев предварително благодари „за братската помощ“, посочва авторът, като отбелязва, че за добросъседство не са нужни договори, а готовност да се помогне с обикновени неща в момент, когато те са нужни на приятеля, на „брата“.

Той отбелязва още, че „вождът от Белград“ е дал урок на България, че трябва още много да работи върху дипломацията и геостратегията. Вучич все повече се налага като балкански лидер, от когото мнозина в региона могат да учат как се води политика. Не трябва да го обичаш, но не можеш да не го уважаваш, заключава авторът.

В. „Вечер“ съобщава, че до 14 февруари над 43 хиляди граждани са се регистрирали за имунизация срещу коронавирус чрез мобилното приложение „Ваксинация“, което беше активирано в сряда, а други над 13 500 – чрез личните си лекари. Министерството на здравеопазването потвърди, че първо ще бъдат ваксинирани здравните работници и хората над 70 години. Вчера първите 4680 от предвидените 8000 ваксини на „Пфайзер “ бяха предадени на премиера Зоран Заев от сръбския президент Александър Вучич. Към средата на месеца се очакват и 200 хиляди дози китайска ваксина Синофарм. Очакват се и допълнителни дози „Пфайзер“, договорени директно с компанията, както и ваксини от системата КОВАКС.

Македонската асоциацията на журналистите (МАН) настоява медийните служители да се включат в приоритетните групи за ваксинация, паралелно с медицинските работници и възрастните хора, пише в. „Нова Македония“. МАН мотивира искането си с характера на извършваната от репортери, оператори и фоторепортери работа. Съюзът посочи, че журналистите ежедневно са изложени на риска от зараза и затова трябва да бъдат имунизирани с предимство. МАН изтъкна, че има готовност да помогне на правителството, като осигури списък на медийните работници, които се нуждаят от ваксинация.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ