Криминални

Мамят чрез банки и държавни институции в Благоевград

Зачестяват фишинг измамите в Благоевград, предаде БНТ. Най-често хората получават на електронните си пощи съобщения от банки и държавни институции, в които молят да попълнят формуляри с личните си данни или пароли. Действа и друга схема – чрез социалните мрежи.

София Гълъбова получила няколко имейла от банка, в които я предупреждават, че има нерегламентирано влизане в сметката ѝ. Приканват я да смени паролата и потребителското си име, като изпрати новите по електронен път на финансовата институция.

В първия момент, понеже имейлът беше свързан с онлайн банкирането, влязох си по реда да го проверя и видях, че там проблеми няма, което ме наведе на мисълта, че това наистина е имейл, който има други цели, разказва София.

София се свързала с представител на банката, който ѝ обяснил, че става дума за опит за измама.

Измама за близо 140 000 лв. разкри “Икономическа полиция” в Разград

Проверка по рама

Широко разпространени са и фишинг атаките през социалните мрежи. Анатоли Костов получил съобщение, че е наследник на голяма сума пари.

12 500 000 долара, които са по сметка във Филипинската национална банка и че титулярът на тази сума е починал при катастрофа. Каза: Прати ми твоя IBAN, за да ти преведем сумата. Не ми е казвал за документи, за лична карта, но то се подразбира, че чрез IBAN-а пак може да се източи моята сметка, казва Анатоли.

Макар и да използват различни похвати, фишинг измамниците имат една цел – да проникнат в устройството и да откраднат данните, които са в него.

По-доверчивите хора по-лесно попадат в този капан. Нашите банки, нашите приятели никога няма да поискат от нас лични данни и информация, така че най-лесното правило е: не предоставяйте лични данни, сменяйте редовно паролите, казва гл. ас. д-р Силвия Петрова, преподавател в Югозападен университет “Неофит Рилски”.

Като защита срещу фишинг измамите експертът препоръчва и честото обновяване на софтуера и антивирусната програма на устройството.

Магазин за Акумулатори

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти
Back to top button