16.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024

Манолова: 1 млрд. евро ще ни струва Борисов заради забавянето на ваксинацията

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В оставащите 10 седмици, до смяната на правителството, Борисов ще струва 1 млрд. евро с лошото управленско решение да не закупи 3 млн. ваксини срещу COVID-19. По данни на икономисти в момента икономиката на България губи по 100 млн. евро на седмица от забавянето на ваксинацията. Планът на Европейския съюз е до средата на 2021 г. 70 % от населението да е ваксинирано, а България е последна по ваксинации в ЕС. Това е провал на правителството. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Стара Загора, където представи кандидата за кмет на община Мъглиж на „Изправи се.БГ“ инж. Златко Острешев.

За месец и половина ваксинираните в България са 30 хил. души. Остават още около 4 милиона души, които да са ваксинирани. С тези темпове България ще постигне целта след 20 години. В област Стара Загора са ваксинирани 2519 души от общо 320 хил. население, това са 0,7 %, допълни Манолова.

Едно от първите решения, които ще бъдат внесени от „Изправи се! Мутри вън!“ в следващия парламент, ще е за създаване на Комисия по ревизията на всички сделки за консумативи, помощни средства, лекарства и ваксини от Министерството на здравеопазването за COVID-19 кризата, категорична е Манолова.

В Мъглиж ние се изправяме срещу кандидатите на ГЕРБ и БСП и нашето намерение е изборна победа срещу тях на частичните местни избори. Освен програмата, която нашият кандидат за кмет на Мъглиж е подготвил, „Изправи се! Мутри вън!“ също поема ангажименти към гражданите на Мъглиж. Един от най-належащите проблеми в общината е ремонтът на пътя Тулово-Мъглиж. Ще поема ангажимент за изграждането на този път, който е част от републиканската пътна мрежа, подчерта председателят на „Изправи се.БГ“.

Манолова добави, че ремонтът на АМ „Тракия“ от разклона за АМ „Марица“ до пътния възел при Чирпан ще струва два пъти повече от изграждането му – през 2016 г. цената на километър е била 500 хил. лв., през 2019 г. е 1 млн. лв. на километър, а сега се ремонтира на цена 2,12 млн. лв. При положение, че при изграждането на този участък, 1 км. е струвал 1 35 млн. лв. Ремонтът на 52 км. ще струва 180 млн. лв., обясни тя.

Проверка по рама

Отново става дума за поръчка на държавната фирма „Автомагистрали“, в която потъват парите на българските данъкоплатци и се разпределят непрозрачно на приближени фирми. Строителството на „Автомагистрали“ води до 40-50% корупционна тежест върху сделките. 40 % корупционна тежест върху 180 млн. лв. ще стигнат не само за ремонт на пътя Тулово-Мъглиж, но и за пътищата във всяка една община в област Стара Загора. Трябва не просто ревизия, а парите да се върнат и да се инвестират в решението на важни за хората проблеми, като безплатни детски градини, категорична е Манолова.

„Изправи се.БГ“ е с протегната ръка към всички демократични субекти, извън парламента, които искат демонтиране на едноличния модел на Борисов. „Изправи се! Мутри вън!“ с „Има такъв народ“ и Демократична България ще направим критично мнозинство на почтените в следващия парламент. Имаме План за незабавна защита на обикновените български граждани. Освен приятелският кръг на Борисов и освен клиентелата около властта, никой друг в България не живее добре, допълни тя.

От „Изправи се! Мутри вън!“ имаме план как да повишим доходите на българите, за преизчисляване на пенсиите, за пряка финансова подкрепа на българските фирми в размер на поне една депутатска заплата за всяка засегната от кризата малка фирма. 30 млрд. лева от Спасителния фонд на Европа и още 30 млрд. лв. за следващия програмен период няма да ги инвестираме в саниране, а в малкия и средния бизнес, в модернизация на икономиката с цел запазване на работни места. Първата стъпка за повишаване на доходите е отмяната на 10 % данък върху доходи до 650 лв. и целта ни е минималният месечен доход за работещ българин да е 1000 лв., каза още Манолова.

Тя добави, че се ангажира и с преизчисляването на пенсиите, което Борисов 11 години не поиска, като премиер, да направи.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ