10 C
София
вторник, април 23, 2024

Марио Драги е на крачка от премиерския пост в Италия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Марио Драги

Движението „5 звезди“ реши да подкрепи Марио Драги като министър-председател на Италия. 59,3 на сто от членовете на антисистемната формация се вслушаха в призива на лидерите ѝ и гласуваха „за“ в онлайн допитването днес. Това отваря пътя пред бившия управител на Европейската централна банка да стане премиер на Италия.

Марио Драги подготвя своя доклад с резултата от консултациите си с парламентарните и социални сили.Той изчака интернет гласуването на привържениците  на „Пет звезди” – дали движението да го подкрепи  или не, след като в него  настъпи разцепление в това отношение.

Към  дигиталната платформата на „Пет звезди” са записани 119,000 души с право на глас всеки път когато се налага да бъдат взети важни решения, както бе при съставянето на първите две правителства с премиер Джузепе Конте.

И този път, като индикативен, вотът е “за” с 59,3%  от над 74,000 от гласувалите, с което най-голямата партийна група в парламента остава в мнозинството. Доволен,външният министър в оставка и бивш лидер на движението Луиджи Ди Майо каза, че „Пет  звезди” е избрала европейския път на ценностите.

Драги  ще има широко парламентарно мнозинство с подкрепата на всички малки и големи партии без дясната „Братя на Италия”.

Проверка по рама

Ще е от значение и какъв кабинет ще създаде Марио Драги – от политици и специалисти.

Това той ще уточни при срещата си с президента на страната Серджо Матарела в  петък 12-и февруари. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ