12 C
София
четвъртък, април 25, 2024

Марио Драги прие официално да стане премиер на Италия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Марио Драги

Бившият председател на Европейската Централна Банка Марио Драги прие да състави ново правителство на Италия. Това той направи при срещата си с президента на Италия Серджо Матарела възложил му мандат с тази цел.  

След като прие да състави новото правителство, Марио Драги представи списъка на своите министри съгласуван с държавният глава съобразно член от Конституцията.

Министерствата са 23, като 15 министри са политици, а само 8 са специалисти.  

От второто правителство на предшественикът му Джузепе Конте, вътрешен министър остава Лучана Ламорджезе, на външните работи Луиджи Ди Майо (лидер на Движението 5 звезди), на културата Дарио Франческини,  на здравеопазването Роберто Сперанца, Федерико Динкà за връзки с парламента, на отбраната Лоренцо Гуерини и на икономическото развитие Стефано Патуанели. Джанкарло Джорджети, висша фигура в крайнодясната партията Лига, ще бъде министър на индустрията. Андреа Орландо от лявоцентристката Демократическа партия пък ще поеме поста на министър на труда. Роберто Синголани, физик и ИТ експерт, получава получава новата роля на министър на зеления преход.

Важният пост министър на икономиката заема генералният директор на Banca D’Italia  Даниеле Франко.

Проверка по рама

Новост е министерството за екологичното развитие и  това на туризма.

Кабинетът на премиера Марио Драги ще положи клетва в 13.00 часа на 13 февруари.

Двете камари на парламента ще му гласуват доверие следващата седмица.  

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ