10.7 C
София
петък, април 19, 2024

Мария Шаркова: Трябва да има съдебен контрол на конкурсите по Закона за публичните предприятия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Никъде в Закона за публичните предприятия или в правилника за прилагането му не е предвидено обжалване на проведените конкурси, тоест съдебен контрол. Това каза пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова.

Законът за публичните предприятия е приет през 2019 година, а в преходните и заключителните му разпоредби са уредени 16-месечни срокове, в които да се назначат управителни органи на публичните предприятия по прозрачен начин, поясни Шаркова. Тя коментира конкурсите за бордове и изпълнителни директори на държавните болници, чието начало бе дадено в предизборния месец март. 

До този момент практиката на ВАС относно подобни конкурси и казуси сочи, че те не подлежат на съдебен контрол. Съдебният контрол обаче би премахнал съмнения, които в момента се появяват и това би гарантирало повече сигурност, че конкурсът се провежда законосъобразно и без да има други мотиви, които стоят зад него, отбеляза адвокат Шаркова в предаването „Преди всички“.

Не е ясно какъв е съставът на комисиите, които оценяват кандидатите, нито какви са критериите, по които те са оценявани, при класирането не знаем и защо някой е на първо място, а друг – на второ, подчерта Мария Шаркова.  

Проверка по рама

Въведени са твърде общи критерии, например за професионалния опит на кандидатите, уточни още тя.

„Не знаем каква е тежестта на всеки отделен критерий, както и какви са показателите за оценка. Оставаме в неведение по какъв начин са вземани тези решения, комисията по какъв начин е извършвала своята работа.“

Няма порок в това лечебните заведения да се превърнат в печеливши предприятия, да не говорим само за просрочени задължения, посочи още адвокат Шаркова.

„Не знаем дали това е целта на провежданите конкурси, при липсата на прозрачност на провежданите конкурси не можем да знаем какви са целите.“

Според специалиста по медицинско право е нормално да има съмнения дали конкурсите за управителни органи на лечебните заведения са проведени обективно, „след като всичко е забулено в такава мистерия и неяснота за публиката“.

Мария Шаркова апелира да се публикува цялата документация около провеждането на конкурсите в системата на здравеопазването, „за да се разсеят всякакви съмнения“.

Магазин за Акумулатори

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ