5.5 C
София
понеделник, март 4, 2024

Марсоходът „Пърсивиърънс“ кацна успешно на Марс

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Марсоходът на НАСА „Пърсивиърънс“ кацна успешно на Червената планета. Минути след това, в наземния контрол в Пасадена получиха от апарата първите черно-бели снимки от повърхността. Изпълняващият длъжността директор на НАСА Стив Джурчик обясни с какво ще допринесе сегашната мисия:

„Ако е успешна, може да я използваме за научна платформа за наблюдение и събиране на информация за бъдещите експедиции на марсоходи. Интересният начин на кацане ни позволява да изпращаме все по-големи и по-амбициозно изградени роботи на повърхността на Марс.“

Марсоходът е в кратера Джезеро – избран заради предполагаемото му геоложко богатство, което би могло да разкрие историята на планетата. Целта е да търси следи от примитивен живот, а ще вземе и проби, които да бъдат върнати на Земята от друга мисия.

„Пърсивиърънс“ е най-големият и сложен планетоход на НАСА и деветият космически апарат, кацнал успешно на повърхността на Марс.

Това е третото посещение на земен апарат на Червената планета в рамките на малко повече от седмица. Два апарата – на Обединените арабски емирства и Китай – навлязоха в орбитата на Марс в два последователни дни миналата седмица.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ