8.8 C
София
четвъртък, април 18, 2024

Мартин Димитров за ФАКТИ: Сериозна пробойна е, ако има външна намеса във взривове в България

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На 28 април 2021 година главният прокурор Иван Гешев, неговата говорителка Сийка Милева и председателя на ДАНС Димитър Георгиев дадоха брифинг относно водено досъдебно производство, касаещо националната сигурност на страната. Става дума за разследване на случаите с взривове във вoeнни зaвoди у нас.

„Може да се направи обосновано предположение за връзка между взривовете на територията на България, опитите за отравяне на трима български граждани, и извършването на тежки престъпления на територията на други държави“, обяви тогава Милева. „Шест руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете“, каза още тя и обяви, че случаите, които Прокуратурата разследва са общо четири.

Разследването идва в контекста на разкритията на Чехия (от 17 парил 2021 година) за установена намеса на Руcкaтa фeдeрaция и aгeнти нa ГРУ в cлучaитe нa взривeнитe cклaдoвe зa бoeприпacи в Врбeтицe, Чeхия прeз oктoмври 2014 гoдинa. Припомняме също, че на 21 април дeпутaтитe oт „Дeмoкрaтичнa Бългaрия“ Мaртин Димитрoв и Вeлизaр Шaлaмaнoв зaдaдoхa oфициaлнo нa прeмиeрa в ocтaвкa Бoйкo Бoриcoв въпрoca дaли имa външнa нaмeca във взривoвeтe във вoeнни зaвoди в Бългaрия прeз пocлeднитe 10 гoдини.

В питането си Димитров и Шаламанов изредиха десетки случаи на взривове във военни заводи у нас и изискаха от Борисов писмен отговор на въпроса „уcтaнoвeни ли ca дaнни oт бългaрcкитe cпeциaлни cлужби зa cъпричacтнocт нa cлужби нa други държaви при взривoвeтe във вoeннитe зaвoди нa тeритoриятa нa Бългaрия прeз пocлeднитe 10 гoдини и прeдaдeни ли ca нa държaвнoтo oбвинeниe“.

За да говорим за последното развитие по темата – за проверката на Прокуратурата, а още и за това, което е редно да последва, за да се предотврати евентуална повторна намеса, от ФАКТИ се свързахме с Мартин Димитров.

В началото на разговора Димитров уточни, че отговор от страна на премиера на официалното питане не е дошъл. „Все още няма отговор. Очевидно никой не иска да отговори на този въпрос, но след неговото задаване имаше раздвижване от страна на проверяващите органи. Тоест този въпрос изпълни функцията си“, каза Димитров.

Проверка по рама

„Обезпокоително е, че действително действията на Прокуратурата идват седем години по-късно. Ако има външна намеса във взривове в България и тя толкова години е останала неразследвана, това е сериозен пропуск – бих казал пробойна, в националната сигурност. Единственото възможно оневиняващо обстоятелство е ако покрай разследването в Чехия, са излезли нови разкрития и нови обстоятелства, които да са основание да бъдат направени разкрития в България. За това обаче знаем малко.

Ключовият въпрос за мен е, че органите на правораздаването в България не бива и не следва да допускат подобни пробиви в националната сигурност. Ако в миналото е имало такива сериозни пробиви и те са останали неразследвани, това би довело до опасност от нови подобни пробиви. Тоест ако някой е видял, че България не може да се защити срещу подобни интервенции, тези интервенции няма да спрат. Затова сега е важно да има разследване, да има публично оповестяване на фактите, да се вземат мерки. Ако не бъдат взети мерки, подобни външни намеси няма да спрат“, каза още той.

Мартин Димитров посочи и какви мерки би могла да вземе България. „Разследване, привличане под отговорност на лицата, които са замесени. След това ограничаване на достъпа на подобни лица до територията на България. Тоест хората, които са били замесени в подобни действия и подобни на тях лица не би трябвало да пребиват и въобще да влизат на територията на България. Това е идеята на мерките за сигурност – да бъдат идентифицирани тези лица, да бъдат търсени за подвеждане под отговорност и лица, подобни на подведените под отговорност, въобще да не могат да влизат в България. Ако има служби за сигурност, това трябва да бъде целта“, обясни Димитров.

На въпроса дали очаква Прокуратурата да стигне по-далеч в разследването, Димитров отговори: „Надявам се, защото това е изключителен въпрос не само за България, а за целия Европейски съюз. Сигурен съм, че това разследване се наблюдава с особен интерес от всички наши партньорски служби – най-малкото от ЕС, но също така и от НАТО. Умно е Прокуратурата на Република България и ДАНС да потърсят помощ от страна на европейските служби, да има обмен на информация. Вижда се, че такива действия не са предприети само на територията на България, а и на други европейски страни, което означава, че за разкриването на тази външна намеса е важно сътрудничеството най-малкото между съответните служби в ЕС. Трябва да се работи по този начин, за да е по-висока ефективността“.

„Европейският съюз е общност и ние трябва да си помагаме. Най-нормално е да включим и европейските служби в тези разследвания, защото интересът ни е общ. ЕС е демократично пространство, в което трябва да има сътрудничество и на службите, така че да не допускаме подобни външни намеси на наша българска или европейска територия“, допълни той.

В края на разговора Мартин Димитров коментира въпроса дали забелязва изостряне на руската външна политика спрямо държави от ЕС, но също и към съседки на Руската федерация като Украйна. „Изострянето го има отдавна. Вижда се, че се увеличава. Друг е въпросът, че поради сериозните си икономически проблеми Русия търси отклоняване на вниманието от тези икономически проблеми именно с такива външнополитически теми. Целта е те да отклоняват вниманието на руските граждани от сериозните икономически проблеми на Русия в момента и не само в момента – в последните години въобще. Вътрешнополитически Русия често търси теми, с които да измести общественото внимание например от задържането на Навални или от това, че опозицията е обект на преследване. В Русия винаги се търси външнополитически фактор, който да измества вниманието от тези теми. Ние обаче трябва да гледаме нашия български интерес. Ако имаме такива пробиви в националната сигурност, трябва първо да има разследване, но след това тези пробиви трябва да бъдат затворени“.

Магазин за Акумулатори

„Трябва да е ясно на всички подобни външни фактори, че България и ЕС няма да допуснат в бъдеще подобни външни намеси. Това е сигналът, който трябва да се изпрати – че е констатирано какво се е случило, че са започнати разследвания, че в бъдеще това няма да се допуска и съответно ще бъде санкционирано най-остро“, завърши Мартин Димитров.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ