Последни

Масови протести във Франция за Първи май

Игра на Богове -Възходът на падението

Хиляди хора се включиха днес в традиционни демонстрации за Първи май във Франция, предаде Ройтерс. Протестиращите се събраха въпреки ограниченията заради коронавируса. Те настояха за социална и икономическа справедливост и изразиха съпротивата си срещу правителствените планове за промяна на помощите за безработица.

Близо 300 демонстрации бяха организирани в Париж и други градове, включително Лион, Нант, Лил и Тулуза. В столицата, освен синдикалисти, в протестите участваха членове на движението на “Жълтите жилетки” и работници от сектори, тежко засегнати от ограниченията заради пандемията.

Повечето протести бяха мирни. В Лион обаче полицията разпръсна група от около 200 човека, които хвърляха пиротехнически средства, заявиха властите.

В Париж, където бяха разположени 5000 полицаи, бяха арестувани 17 души. Облечени в черни дрехи демонстранти с качулки влязоха в сблъсъци с органите на реда или хвърляха камъни и кофи за боклук. Полицията каза, че е попречила на анархисти да се групират.

В първомайските прояви участваха крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон и крайнодясната лидерка Марин Льо Пен, които планират да бъдат съперници на президента Еманюел Макрон на изборите за държавен глава догодина.

Макрон дойде на власт през 2017 г., обещавайки нов начин на правене на политика. Голяма част от неговия дневен ред за реформи обаче затъна в битки с профсъюзите, а пандемията спря плановете му за реформиране на пенсионната система.

Проверка по рама
Диета без глад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button