10 C
София
четвъртък, април 25, 2024

МВР спря 20 души за историческата възстановка на Априлската епопея в Клисура

ПРОЧЕТИ СЪЩО

С чествания на историческите събития отбелязваме 145-ата годишнина от избухването на Априлското въстание, предаде БНР.

За първи път от години в Клисура празникът не започна с възстановка на боевете. Причината е, че местната служба КОС не е позволила използването на оръжия във възстановката на участници, които не са предоставили необходимите документи.

Възстановката обаче се е състояла, включително с реконструкция на сраженията на върха, на който днес е паметникът на Боримечаката и в местността Зли дол.

Подобна проверка се извършва за първи път, тъй като новата уредба е приета през 2019-а, а миналата година заради коронакризата възстановка не е имало, съобщи за БНР кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов:

„Проблемът, който касае оръжията, които са използвани при възстановки, не е от Общината, а той е според законовата уредба, която изисква собствениците да имат изкаран курс за носене на оръжия и самите оръжия да имат документация, която да позволява да бъдат използвани. А, ако искаме за в бъдеще да няма такива проблеми, не само в Клисура, но и на други места, при възстановка трябва да бъде променена законовата рамка от НС“.

А в Панагюрище беше отслужен благодарствен молебен и поклонение в църквата „Свето Въведение Богородично“.

Проверка по рама

Участниците в литийното шествие пренесоха светините от 1876-та – сред тях въстаническото знаме и сребърния кръст на Хвърковатата чета – от историческия музей до площад „20-и Април“.

Заради епидемичната обстановка, традиционният национален митинг-заря бе отменен, но това не попречи на стотици панагюрци да се включат в тържествата, при спазване на ограничителните мерки.

Официален гост на града бе вицепрезидентът Илияна Йотова. В словото си тя посочи, че днес отново битката е за държавност, за силни и работещи в интерес на българския народ институции.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ