20.8 C
София
петък, март 29, 2024

Менда Стоянова предупреди хората в неплатен отпуск

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Хората в неплатен отпуск заради пандемията трябва да внимават да не изгубят здравноосигурителните си права, предупреди председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БНР.

На второ четене комисията прие редица законови промени, свързани с извънредното положение. Една от тях е, че неплатеният отпуск за 90 календарни дни заради ограниченията ще бъде признаван за трудов стаж.

На хората, които в момента са в неплатен отпуск заради пандемията или предстои да излязат в такъв, ще им се зачитат 90 дни трудов стаж, следователно и осигуряване за пенсия, само че то ще бъде на минималната работна заплата, а не на реалната, получавана по време на работа, обясни председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова:

„Ако здравните вноски не са плащани само три месеца, здравните права се запазват, но ако има само още един месец три години назад, за който не е направена вноска, правата се губят“.

При омбудсмана Диана Ковачева постъпват сигнали от медици, които работят на първа линия и получават допълнително материално стимулиране, но имат запори върху банковите си сметки. Практически те не могат да използват допълнителните си пари. Без възможност за запор обаче са парите на служителите в неплатен отпуск по схемата „Запази ме“ и тази законова уредба ще важи до два месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ