16.6 C
София
петък, март 29, 2024

Мишел Барние: Не протоколът, а Брекзит представлява проблем за Северна Ирландия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Мишел Барние

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит заяви в четвъртък, че излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (Брекзит) е причина за напрежението между Лондон и Брюксел заради Северна Ирландия, а не протокола, договорен между двете страни относно техния развод, съобщава Ройтерс.

„Трудностите на остров Ирландия са причинени от Брекзит, а не от протокола“, каза Мишел Барние на Европейска бизнес среща на върха, като допълни: „Протоколът е решението“.

„Сигурен съм, че ако се прилага правилно, това ще доведе до напредък за Северна Ирландия. Протоколът защитава Споразумението от Разпети петък във всичките му измерения, избягва границата между Ирландия и Северна Ирландия и защитава единния пазар“, посочи той.

Мишел Барние каза още, че Брекзит преговорите вече са приключили и не могат да бъдат възобновени.

Той добави, че националните власти на държавите членки на ЕС ще следят за евентуално заобикаляне на нови правила от компании за финансови услуги след окончателното излизане на Великобритания от орбитата на блока в края на миналата година.

Проверка по рама

„Националните власти на ЕС ще бъдат много бдителни през следващите седмици. Препоръчвам на всички да бъдат внимателни“, каза главният европейски преговарящ.

Той отбеляза, че ЕС се нуждае от допълнителни разяснения от Обединеното кралство, преди да вземе решение за т.нар. еквивалентност (равнопоставеност) на финансовите услуги.

„Мога просто да повторя, че решенията за еквивалентност са и ще останат едностранни за всяка една от страните и не подлежат на преговори“, подчерта Барние.

Междувременно ирландският министър-председател Михол Мартин призова както Обединеното кралство, така и някои европейски държави „да охладят“ реториката на фона на търговския спор след Брекзит, подхранван от решението на Европейския съюз да откаже британските искания, свързани с търговията със Северна Ирландия.

„Мисля, че трябва да намалим реториката и от двете страни. Просто трябва да я успокоим, защото в крайна сметка искаме Обединеното кралство да се приведе в съответствие с Европейския съюз,“ каза Мартин в четвъртък за телевизия RTE.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ