5.7 C
София
неделя, декември 10, 2023

МОСВ предупреди за опасност от наводнения

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В резултат на интензивни валежи комбинирани със снеготопене има опасност от възникване на поройни наводнения във във водосборите на р. Тунджа /в горната част от водосбора на притока ѝ р. Мочурица/; р. Марица /в притоците ѝ Сазлийка, р. Блатница, р. Дундарлия, р. Еледжик, р. Мустакова, р. Юручка, р. Хасковска, р. Балаклидере, и по основната река около Димитровград/. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите, цитирани от NOVA.
Системата на НИМХ за ранно предупреждение прогнозира, че водното ниво на Тунджа при Елхово ще бъде около жълтия праг за предупреждение до вечерните часове на 14 февруари.

Европейска система за оповестяване на наводнения /EFAS/ оповести, че се очакват поройни наводнения в сутрешните часове утре, във водосбора на р. Камчия и във всички водосбори южно от Бургас, съобщават още от МОСВ.
По-значителни повишения в ранните сутрешни часове днес ще има на реките в общините Несебър, Поморие и Бургас както и във водосборите на Средецка, Факийска, Марника, Отманли, Ропотамо и Велека.

Прогнозираните водни количества за водосбора на р. Факийска, от днес до 16 февруари, ще бъдат около и над средномногогодишните стойности, посочват още от МОСВ. В резултат на валежи, през тази нощ и утре, се очакват повишения на речните нива във водосбора.
От следобедните часове нивата на реките по Южното черноморие ще се понижават. Тенденцията за понижение ще се запази и през следващите дни. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ